Soluția creativă a lui Putin de a-și finanța războiul din Ucraina: doar asta nu confiscase de la ruși

Soluția creativă a lui Putin de a-și finanța războiul din Ucraina: doar asta nu confiscase de la ruși

Printr-o măsură fără precedent chiar și pentru Vladimir Putin, președintele Rusiei a promulgat o lege prin care își va asigura niște venituri foarte generoase, peste noapte, prin confiscări în masă.

Putin are foarte mulți prieteni cu bani. Pe cei mai mulți dintre ei i-a ajutat chiar el să pună bani la ciorap. Există însă și excepții de la regulă, oligarhi care au găsit numeroase alte soluții creative pentru a strânge averi incomensurabile. Aceștia din urmă, mai ales dacă ocupă poziții de demnitari, s-ar putea să fie nevoiți să-i cedeze averile liderului de la Kremlin. Noua lege este clară.

După ce a falimentat Rusia, vrea să lase fără bani și oligarhii

Printr-o lege promulgată luni de către Vladimir Putin, președintele Rusiei a câștigat dreptul de a confisca toate conturile bancare ale demnitarilor ale căror depozite financiare sunt mai mari decât veniturile declarate pe ultimii trei ani și există indicii că ar fi fost obținute ilegal. Informația a fost confirmată de presa de stat de la Moscova.

În contextul în care foarte mulți oligarhi ruși și-au obținut averea prin mijloace ilicite, chiar și din poziții în administrație, gestul lui Putin este un pic ciudat. Corupția în Rusia a fost întotdeauna o constantă la nivelul elitelor politice și aproape nicio avere fabuloasă nu a fost obținută fără acordul venit de la Kremlin. Ce încearcă însă președintele rus să facă acum este o strângere de fonduri. Pare să aibă nevoie de bani pentru a-și finanța invazia Ucrainei, iar îndârjirea sa pe marginea subiectului este suficient de mare încât nu-i pasă dacă își mai face și niște dușmani între timp.

Întregul efortul legislativ al liderului de la Kremlin este cu atât mai ciudat, cu cât investigațiile disidentului Aleksei Navalnâi au scos la iveală în trecut că Vladimir Putin este unui dintre principalii beneficiari ai nivelului extrapolat de corupție din Rusia.