02 aug. 2022 | 15:25

Proiectul pilot al viitorului: ce pregătește BMW, scos din filme SF

ACTUALITATE
Proiectul pilot al viitorului: ce pregătește BMW, scos din filme SF

BMW Group a lansat un proiect unic care va vedea mașinile manevrând în jurul producției fără a necesita un șofer.

Proiectul Automated Driving In-Plant (Automatisiertes Fahren im Werk, AFW) este realizat în colaborare cu două startup-uri și va spori eficiența logisticii vehiculelor noi în fabrici și centre de distribuție.

Scopul proiectului pilot AFW este ca vehiculele să se deplaseze autonom în zonele logistice și să asambleze în siguranță, eficient și fără a necesita un șofer. Pentru ca acest lucru să se întâmple, BMW Group a colaborat cu Seoul Robotics din Coreea de Sud și Embotech din Elveția.

Lansat în iulie 2022 la Uzina BMW Group din Dingolfing, noul sistem va fi testat mai întâi pe două mașini: noul BMW Seria 7 și BMW i7 complet electric.

AFW se bazează pe două tehnologii cheie: o infrastructură de senzori pentru a sprijini localizarea vehiculelor și a detecta obstacolele din mediul uzinei; și un software de planificare a conducerii care transmite comenzi controlate vehiculelor fără șofer prin intermediul comunicațiilor mobile.

Inițial, vehiculele se vor deplasa doar prin zona de asamblare și apoi în logistică.

În esență, tehnologia poate fi utilizată din momentul în care mașinile sunt capabile să conducă independent în producție – chiar după prima aprindere a motorului, cu alte cuvinte.

Software-ul de detectare lidar de la Seoul Robotics folosește senzori de monitorizare statică pentru a crea un geamăn digital al mediului, inclusiv clasificarea obiectelor și localizarea vehiculelor, în timp ce software-ul de planificare a conducerii de la Embotech conduce, frânează, accelerează și parchează vehiculele fără șofer. Rutele sunt calculate în timp real și, în loc să fie antrenate sau programate pentru situația actuală, fiecare mașină este capabilă să răspundă independent la mediul înconjurător.

Viitorul autonom

Această colaborare cu două startup-uri tinere a fost posibilă de către unitatea de clienți de risc a BMW Group, BMW Startup Garage. După ce a descoperit Seoul Robotics ca un furnizor potențial interesant de tehnologii, BMW Startup Garage a inițiat primul proiect de dovadă a conceptului. După o demonstrație a produsului, Embotech a fost de asemenea binevenit la bord.

Proiectul pilot se va desfășura timp de câteva luni. Ulterior va fi lansat în continuare, inițial pe modele suplimentare la Plant Dingolfing și mai târziu și în alte fabrici.

BMW Startup Garage este în contact cu peste 1.000 de startup-uri pe an în întreaga lume; caută inovații care vor avea o valoare strategică pentru produsele, serviciile, sistemele și procesele BMW Group. Abordarea clientului de risc asigură accesul timpuriu la inovații, care pot fi apoi modelate și adaptate înainte de a ajunge la maturitatea pieței pentru a răspunde nevoilor BMW Group.

Pentru startup-uri, acest lucru oferă informații valoroase asupra proceselor auto, o oportunitate de a construi rețele în industrie și sprijin pentru dezvoltarea în continuare a planurilor lor de afaceri. Scopul este de a evalua startup-urile și de a le dezvolta astfel încât acestea să devină parteneri pe termen lung ai BMW Group. BMW Startup Garage are o prezență globală, cu baze în fiecare locație BMW Tech Office: München, Mountain View, Shanghai, Seul, Tokyo și, din 2020, și Tel Aviv.

BMW Startup Garage a derulat cu succes peste 150 de proiecte pilot cu startup-uri de top, cu un volum cumulat de investiții de peste 4,5 miliarde USD.