Programul Rabla Local: ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o mașină

Programul Rabla Local: ce trebuie să știi dacă vrei să cumperi o mașină

Programul Rabla Local, al cărui ghid de finanțare apare în proiectul de ordin de la Ministerul Mediului, se va alătura celor deja existente, respectiv Rabla Clasic și Rabla Plus.

Prin acest nou program, cei ce vor casa și radia din circulație mașini vechi poluante, cu alte cuvinte, cu normă de poluare mai mică de Euro 3 și mai vechi de 15 ani, vor putea primi, de la primăria de domiciliu, un stimulent financiar în valoare de 3.000 de lei.

Beneficiarii stimulentului de casare nu vor avea obligații în ceea ce privește utilizarea banilor obținuți la casarea mașinii, adică nu vor fi obligați să-i folosească, de pildă, la cumpărarea uneia noi. În schimb, vor avea o interdicție: nu vor putea cumpăra, timp de trei ani de la obținerea banilor, o mașină cu normă de poluare Euro 4 sau mai mică.

Ce apare în proiect

Mai exact, potrivit proiectului ce stabilește ghidului de finanțare a programului Rabla Local, orice persoană ce va obține cei 3.000 de lei pentru casarea unei mașini vechi va trebui să se angajeze “că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 4 și/ sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare”.

Condițiile pe care va trebui să le îndeplinească o persoană ce va dori să obțină stimulentul pentru casarea unei mașini în cadrul programului Rabla Local sunt:

  • să aibă domiciliul sau reședința în România, pe raza primăriei la care face solicitarea;
  • să dețină un autovehicul uzat înmatriculat pe numele său și să fie în evidențele fiscale ale primăriei respective;
  • să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și bugetul local;
  • să nu folosească aceeași mașină pentru a obține diverse alte finanțări, inclusiv prin Rabla Clasic sau Rabla Plus;
  • să nu aibă condamnări definitive pentru infracțiuni împotriva mediului.

Pe de altă parte, în afară de vârsta de peste 15 ani și norma de poluare Euro 3, mașina ce se va da la casat trebuie să fie înregistrată în evidențele primăriei la care se face solicitarea și să fie înmatriculată în România de cel puțin trei ani.

Citește și: