Primul președinte al Ucrainei a murit. Leonid Kravciu semnase tratatul de destrămare a URSS

Primul președinte al Ucrainei a murit. Leonid Kravciu semnase tratatul de destrămare a URSS

E doliu uriaș în Ucraina. Primul președinte, Leonid Kravciuk, s-a stins din viață la vârsta de 88 de ani, după o lungă suferință, transmite presa ucraineană.

Ucraina și-a pierdut unul dintre cei mai importanți oameni. Primul președinte al țării a murit

„Astăzi, 10 mai 2022, la ora 17:00, ora Kievului, Leonid Makarovici Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente, a încetat din viață după o lungă boală”, a transmis familia.

Leonid Kravciuk a fost preşedinte al Ucrainei, timp de trei ani, din 5 septembrie 1991 până la demisia sa, din 19 iulie 1994. După aceea,   Kravciuk a ocupat funcția de deputat în Rada Supremă a Ucrainei. Iryna Heraşcenko a confirmat şi ea decesul fostului președinte, pe contul ei Telegram.

Pe 8 decembrie 1991, preşedinţii Rusiei, Belarusului şi Ucrainei sovietice, Boris Elţin, Stanislav Şuşkevici şi Leonid Kravciuk, au semnat un tratat care vizadestrămarea URSS. Astfel Mihail Gobarciov a fost nevoit să își dea demisia, iar atunci toată puterea sovietică a murit.

Coincidență sau nu, pe 4 mai s-a stins din viață și primul preşedinte al Belarusului independent, Stanislav Şuşkevici, la vârsta de 87 de ani. Conform mai multor surse, el a murit după ce a fost extrem de slăbit de COVID-19, de care s-a îmbolnăvit în martie.

După o perioadă în care a intervenit o criză politică în care a implicat șeful statului și premieru, Kravciuk a demisionat din funcţia de președinte, dar a candidat pentru un al doilea mandat în 1994.

La alegeri a fost înfrânt de fostul său prim-ministru Leonid Kucima, care a fost președinte timp de două mandate.

Ucraina, în colaps sanitar din cauza lipsei de tratamente. Mii de oameni și-au pierdut viața

Nu mai puțin de 3.000 de oameni și-au pierdut viața de la începutul războiului din UCraina, din cauza faptului că nu au avut acces la tratamentele pentru boli cronice. Anunțul a fost făcut de șeful biroului pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)

„40% dintre gospodării au cel puțin un membru care are nevoie de un tratament pe care nu îl mai găsește, ceea ce duce la un număr estimat de cel puțin 3.000 de decese premature. Dreptul la sănătate a fost grav afectat în întreaga țară”, a spus el.

Citește și:
Etichete: