Doliu uriaş în Ucraina. Primul preşedinte după destrămarea URSS s-a stins din viaţă

Doliu uriaş în Ucraina. Primul preşedinte după destrămarea URSS s-a stins din viaţă
A murit primul președinte al Ucrainei independente

Doliu în Ucraina! Leonid Kravciuk a murit azi, 10 mai, după o lungă suferință. Primul președinte al Ucrainei independente s-a stins din viață. Fostul oficial a deținut funcția de șef al statului din 5 septembrie 1991 până la demisia sa din 19 iulie 1994. Bărbatul a murit după o luptă foarte lungă cu boala. Deputatul Iryna Heraşcenko a confirmat şi ea decesul lui Kravciuk, pe canalul ei Telegram.

A murit primul președinte al Ucrainei independente: ,,A încetat din viață după o lungă boală”

Leonid Kravciuk a murit marţi, 10 mai, după o luptă lungă cu boala. Bărbatul avea 89 de ani și a deținut funcția de președinte al Ucrainei independente după destrămarea URSS. Deputatul Iryna Heraşcenko a confirmat și ea decesul pe canalul personal de Telegram.

„Astăzi, 10 mai 2022, la ora 17:00, ora Kievului, Leonid Makarovici Kravciuk, primul președinte al Ucrainei independente, a încetat din viață după o lungă boală”, se arată într-un comunicat dat publicităţii de familie.

Carieră

Kravciuk a fost cel care a semnat Protocolul de la Lisabona în 1992 prin care țara pe care a condus-o a renunțat la arsenalul său nuclear. Cel din urmă și-a dat demisia din funcția de președinte după o criză politică ce l-a implicat pe acesta, dar și pe prim-ministrul de atunci.

Cu toate astea, liderul a candidat pentru un al doilea mandat în anul 1994, dar a fost învins de Leonid Kucima, șef de stat timp de două mandate.

Kravciuk a mai rămas activ totuși în politica ucraineană, a fost deputat al Poporului Ucrainei în Rada Supremă și conducător al grupului parlamentar al Partidului Social Democrat din Ucraina (din 2002 până în 2006).

Deputatul ucrainean Dmitri Razumkov a declarat într-o perioadă că regretatul politician a fost „o figură care a stat la originile statului ucrainean modern”.

Ucraina independentă

Noul parlament a adoptat Declarația Suveranității de Stat la data de 16 iulie 1990. Declarația stabilea astfel principiile de autodeterminare a națiunii ucrainene, democrație, independență politică și economică, și prioritatea legii ucrainene pe teritoriul ucrainean în fața legii sovietice.

După un eșec, la 24 august 1991 parlamentul a adoptat Declarația de Independență în care țara era declarată stat democratic și independent.

Un procent de 92% din cetățeni și-au exprimat atunci susținerea pentru independență și l-au ales pe președintele Leonid Kravciuk în rolul de președinte.

Liderii Belarusului, Rusiei, și Ucrainei, au dizolvat, oficial, Uniunea Sovietică și au format Comunitatea Statelor Independente din 21 decembrie. Ucraina a fost văzută inițial ca o republică cu condiții economice favorabile în comparație cu alte regiuni ale fostei URSS.