Violențe într-o închisoare din Ecuador. Cel puțin 43 de deținuți au murit, în timp ce alți 100 au evadat

Violențe într-o închisoare din Ecuador. Cel puțin 43 de deținuți au murit, în timp ce alți 100 au evadat

Cel puțin 43 de deținuți au fost uciși în timpul unor confruntări într-o închisoare din Ecuador. O ceartă a izbucnit între bandele rivale Los Lobos și R7 la pușcăria din Santo Domingo, la aproximativ 80 de kilometri vest de capitala Quito. Peste 100 de oameni au evadat din închisoare în timpul revoltei și rămân dispăruți, au declarat polițiștii locali. Alți 112 prizonieri au scăpat înainte de a fi recapturați. De asemenea, există zeci de răniți, dar numărul exact este încă neclar.

Tragedie la o închisoare din Ecuador

Potrivit comandantului Poliției Naționale, Fausto Salinas, incidentul a fost declanșat de o încăierare din cauza transferului în închisoare a unui deținut cunoscut sub numele de Anchundia. Acesta a fost unul dintre liderii care au provocat o revoltă anterioară în aprilie, scrie presa locală.

Zeci de morți și răniți după o bătaie între clanurile rivale

Imaginile din afara închisorii arată deținuți răniți și plini de sânge transportați din camioane la ambulanțele care așteaptă în față pușcăriei. Pe măsură ce vestea tragediei s-a răspândit în întreaga comunitate, multe rude s-au adunat în afara unității, tulburate și disperate să afle mai multe informații.

 „43 de deţinuţi au murit, până la ora actuală. 13 persoane au fost spitalizate, dintre care unele sunt grav rănite, este posibil ca numărul (de decese) să crească”, a transmis biroul procurorului general.

Peste 100 de deținuți au evadat

Oamenii legii au precizat că atacatorii au acţionat „cu mare cruzime, iar violenţele au fost urmate de o evadare în masă”. Iar președintele Guillermo Lasso a transmis condoleanțe familiilor celor care au murit, explicând că astfel de tragedii sunt „rezultatul nefericit al violenței clanurilor”.

Revolte masive în pușcării

Aproape 400 de prizonieri au fost omorâți în șase revolte separate din februarie 2021. Una dintre cele mai grave a fost în septembrie, când 119 deținuți și-au pierdut viața într-o închisoare din Guayaquil, în vestul Ecuadorului. Două luni mai târziu, cel puțin 68 de oameni au murit în noi lupte în aceeași pușcărie.

Luna trecută, în trei provincii vestice – Guayas, Manabí și Esmeraldas – a fost declarată stare de urgență pentru 60 de zile, ca răspuns la violențe. Închisoarea Bellavista nu se află în aceste zone, scrie BBC.

Președintele Guillermo Lasso, care a preluat mandatul în mai anul trecut, a dat vina pe traficul de droguri pentru problemele criminalității din Ecuador. Țara andină este folosită ca rută de tranzit pentru cocaina de contrabandă din Peru și Columbia. Se crede că faimoasele carteluri de droguri mexicane operează prin bande locale. Vezi VIDEO AICI.

Citește și: