28 dec. 2022 | 08:55

Primești bani de la Digi RCS RDS, Vodafone și Orange, despăgubire: ce trebuie să știe românii care vor să facă asta

ACTUALITATE
Primești bani de la Digi RCS RDS, Vodafone și Orange, despăgubire: ce trebuie să știe românii care vor să facă asta

Ai toate șansele să primești bani de la Digi RCS RDS, Vodafone și Orange în anumite condiții, după cum vei vedea în cele ce urmează.

Mai exact, o lege apărută în vară îi însărcinează cu noi obligații pe furnizorii de telefonie mobilă, iar aceasta are legătură cu portarea numărului de telefon.

Așadar, dacă ai decis să îți portezi numărul de la Orange la Digi RCS RDS, spre exemplu, află că cel din urmă furnizor are obligația legală să îți transfere numărul în cel mult o zi lucrătoare. În caz contrar, operatorul pot fi tras la răspundere, iar clienții au dreptul de a cere despăgubiri. Această prevedere este garantată de Legea 198/2022, care a apărut în luna iunie a anului în curs.

Ce despăgubiri poți primi de la operatorul de telefonie mobilă dacă nu se conformează cu noua lege

În cazul în care operatorul de telefonie mobilă nu s-a conformat cu portarea, iar operațiunea a durat mai mult de o zi, poți primi:

  • 10 lei pentru fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte mobile;
  • 5 lei pentru fiecare cartelă preplătită;
  • 5 lei pentru fiecare număr inclus în abonament, pentru serviciile de comunicații electronice furnizate la puncte fixe.

Mai mult, ANCOM precizează că despăgubirile vor fi acordate numai la cererea clienților. Cu alte cuvinte, dacă nu le ceri, nu te aștepta să primești bani sau vreo reducere la factură, din oficiu.

Banii vor putea fi primiți dacă portarea s-a realizat după expirarea termenului de o zi lucrătoare de la data convenită pentru portare sau dacă întreruperea serviciului de comunicații electronice în timpul procesului de portare a depășit o zi lucrătoare.

Furnizorii vor fi, de asemenea, obligați prin lege să pună la dispoziția clienților metode ușoare de transmitere a cererilor de despăgubire.

La rândul lor, cei ce se consideră îndreptățiți să primească bani, în urma nerespectării condițiilor de portare, vor avea la dispoziție 60 de zile să facă asta.

De asemenea, despăgubirile vor trebui acordate în cel mult 60 de zile de la data la care furnizorul a primit cererea de despăgubire a abonatului îndreptățit, dacă nu a stabilit în contractul încheiat cu abonatul acordarea lor eșalonată. Perioada de eșalonare nu poate fi mai mare de un an, informează avocatnet.ro.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele