Pleci în vacanță? Ai grijă să îți închiriezi din timp mașina: prețuri record în această vară

Pleci în vacanță? Ai grijă să îți închiriezi din timp mașina: prețuri record în această vară

Turiștii europeni care doresc să evite haosul aeroportuar din această vară prin închirierea unei mașini se pot aștepta să plătească tarife record.

Prețurile care au atins maximele istorice în 2021 au ajuns la noi cote în acest an, regiunile de coastă ale Europei fiind în special afectate de ratele umflate.

Călătorii din Spania, care ar putea închiria o mașină cu puțin mai mult de 20 de euro pe zi înainte de pandemie, vor trebui să plătească de cel puțin trei ori mai mult în această vară. Italia și Croația au înregistrat o creștere a prețurilor cu peste 180%, potrivit datelor compilate de Check24.

Lucrurile s-ar putea înrăutăți și călătorii de ultimă oră ar trebui să acționeze rapid, a sfătuit Andreas Schiffelholz, directorul Check24. „Pe măsură ce datele de ridicare se apropie, prețurile vor continua să crească.”

Prețurile sunt produsul unei pofte de călătorie post-pandemie, care a fost rezistentă la creșterea inflației, o criză energetică care se profilează și temerile de recesiune. Înnoptările în zona euro și-au revenit la nivelurile de dinainte de COVID în mai, potrivit Oxford Economics Tourism Tracker. În vreme ce vacanțele școlare europene abia încep, numărul turiștilor este gata să continue să crească.

Aeroporturile au probleme

Întoarcerea turiștilor a făcut deja ravagii pe aeroporturile europene. În unele dintre cele mai aglomerate hub-uri de pe continent, peste 60% dintre zboruri înregistrează întârzieri și până la 8% sunt anulate, potrivit datelor colectate de agenția de turism Hopper Inc.

Ca răspuns, London Heathrow a impus un plafon de două luni pentru traficul zilnic de pasageri și a spus companiilor aeriene să nu mai vândă bilete noi de vară. După ce au redus personalul la începutul pandemiei, aeroporturile și companiile aeriene s-au străduit să țină pasul cu securitatea și manipularea bagajelor, ceea ce a dus la cozi lungi și la apariția grămezilor de bagaje deplasate.

Firmele de închiriere de mașini s-au redus, de asemenea, în timpul pandemiei și multe nu au revenit la puterea anterioară, chiar dacă cererea a revenit. Pentru al doilea an consecutiv, o criză a lanțului de aprovizionare alimentată de penuria globală de semiconductori a redus producția de automobile și a lăsat producătorii de mașini cu mai puține vehicule de vândut companiilor de închiriere.

„Multe firme de închiriere de mașini și-au redus flota în timpul pandemiei și nu pot doar să revină la dimensiunile obișnuite ale flotei acum că cererea este în creștere”, a spus Schiffelholz.

Prețurile nu vor scădea

Dintre cele mai mari firme de închiriere din Europa, doar Avis Budget Group Inc. și Sixt SE au reușit să revină la nivelurile flotei din 2019, arată rapoartele companiei. Europcar Mobility Group și Hertz Global Holdings Inc., care au depus faliment pe fondul prăbușirii industriei de turism în 2020, nu au revenit încă la dimensiunea anterioară.

Unele firme de închiriere de mașini au transformat revenirea cererii într-un profit extraordinar. Potrivit co-CEO al Sixt, Alexander Sixt, prețurile nu vor scădea prea curând.

„Estimăm că prețurile vor fi la acest nivel cel puțin în cea mai mare parte a anului 2023”, a spus el. Costurile pentru cazarea turistică, călătoriile cu avionul și vehiculele noi au crescut toate în ultimii ani, în timp ce prețurile pentru închirierea mașinilor au stagnat timp de un deceniu, a spus Sixt. „Aceste ajustări recente vor rămâne.”

Nici nu se așteaptă la o scădere iminentă a interesului din partea turiștilor. În ciuda costurilor suplimentare din creșterea prețurilor la combustibil, „previziunile cererii pentru această vară nu înregistrează o scădere semnificativă”, a spus el.