Patriarhul Kiril al Moscovei, declarații scandaloase: „Rusia este o țară iubitoare de pace“

Patriarhul Kiril al Moscovei, declarații scandaloase: „Rusia este o țară iubitoare de pace“

Patriarhul Kiril, liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, a făcut declarații scandaloase duminică, în timpul slujbei ținute pentru soldații ruși, pe care i-a îndemnat să își „apere țara numai cum rușii o pot face“. Totodată, acesta a spus că Rusia este o țară „iubitoare de pace“, care a suferit mult din cauza conflictului militar. „Am fost educați de-a lungul istoriei să ne iubim patria“. Mai multe detalii, în continuare.

Patriarhul Kiril al Moscovei: Rusia este o țară „iubitoare de pace“

Patriarhul Kiril, şeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut duminică o slujbă dedicată soldaților ruși, în care i-a îndemnat pe aceștia să își apere țara așa cum „numai rușii o pot face“, în contextul în care Moscova îşi continuă campania militară din Ucraina, transmite Reuters.

În cadrul slujbei desfășurate la Catedrala Forţelor Armate, deschisă în urmă cu doi ani la Kubinka, în apropierea Moscovei, Patriarhul Kiril le-a spus unor militari, bărbați și femei, că Rusia este o țară „iubitoare de pace“, care a suferit mult din cauza conflictului sângeros.

„Nu ne străduim în niciun caz să pornim la război sau să facem ceva care ar putea să le facă rău altora. Dar am fost educați de-a lungul istoriei să ne iubim patria. Și vom fi gata să o apărăm, așa cum numai rușii își pot apăra țara“, a declarat liderul Bisericii Ortodoxe Ruse, un apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

În timpul cuvântării de duminică, Patriarhul Kiril s-a arătat îngrijorat în ceea ce-i privește pe oamenii afectați de conflictul armat: „Toţi aceştia sunt oameni ai Rusiei Sfinte. Sunt fraţii şi surorile noastre“, a spus el.

Citește și: Bilanț război Rusia-Ucraina. ONU: Aproape 3.500 de civili au fost uciși de la începutul invaziei

Patriarhul susține că Rusia a invadat Ucraina și din cauza paradelor gay

Slujitorul bisericii, în vârsta de 75 de ani, a făcut afirmații în care a apărat acțiunile Moscovei în țara vecină, spunând că vede războiul ca pe un bastion împotriva unei culturi liberale occidentale pe care o consideră decadentă, în special în ceea ce privește acceptarea homosexualității.

Acesta a declarat despre conflictul sângeros din Ucraina că este despre „o respingere fundamentală a presupuselor valori oferite astăzi de cei care pretind că au puterea mondială“.

„Pentru a intra în clubul acelor ţări, este necesar să se organizeze o paradă a comunităţii gay. Nu pentru a face o declaraţie politică, «suntem de partea voastră», nu pentru a semna niciun acord, ci pentru a organiza o paradă a comunităţii gay. Şi ştim cum oamenii rezistă acestor solicitări şi cum această rezistenţă este înăbuşită cu forţa“, spunea Kiril în timpul unei predici la Moscova.

Sprijinul său pentru „operațiunea militară specială“ a Rusiei în Ucraina, în care au fost uciși mii de soldați și civili ucraineni, a stârnit furia altor prelați din cadrul Bisericii Ortodoxe.

Citește și: