Parlamentul a decis! Condamnații penal nu pot candida la Președinția României

Parlamentul a decis! Condamnații penal nu pot candida la Președinția României

Camera Deputaților a votat miercuri, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege care interzice persoanelor condamnate penal să candideze pentru funcția de președinte al României.

Condamnații penal nu pot fi președinți ai statului

„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, nu îndeplinesc condițiile prevăzute de lege, condițiile prevăzute de art. 37 din Constituția României, republicată, pentru a fi alese sau care au fost alese anterior de două ori ca președinte al României.

Nu pot candida persoanele care la data depunerii candidaturii au suferit condamnări penale definitive”, se arată în propunerea legislativă.

Există, însă, și o excepție. Persoanele care au fost condamnate și care au fost reabilitate pot candida fără probleme la cea mai înaltă funcție în stat.

Conform expunerii de motive, „propunerea legislativă vine în întâmpinarea dorinței legitime a cetățenilor României de a fi reprezentați de persoane fără probleme penale și astfel de a face un pas înainte în lupta împotriva corupției”.

În 2017, comisia juridică a Senatului a respins un proiect de lege care interzicea persoanelor condamnate penal să candideze pentru funcția de președinte al României.

Pentru interdicția ca persoanele condamnate să candideze la funcția de președinte al României au votat senatorii PNL Daniel Fenechiu, Alina Gorghiu și Iancu Caracota, dar și senatorul USR George Edward Dircă, la vremea aceea.

Citește și: