28 dec. 2022 | 13:19

Paradoxul sărăciei: ne plângem că o ducem greu, dar cresc depozitele în bănci. Care să fie explicația?

ACTUALITATE
Paradoxul sărăciei: ne plângem că o ducem greu, dar cresc depozitele în bănci. Care să fie explicația?

Paradoxală e economia românească, atât din perspectivă generală, cât și la nivel individual, în privința fiecărui cetățean în parte.

Este interesant cum, pe de-o parte ne plângem că nu avem bani și că viața este din ce în ce mai scumpă și mai grea, iar pe de alta datele oficiale indică o creștere însemnată a depozitelor bancare.

Banca Națională a României tocmai a publicat un raport deosebit de interesant, din care reiese faptul că populația are din ce în ce mai mulți bani în depozitele alcătuite la băncile din țara noastră.

E inexplicabil. În plină criză, oamenii pun mai mulți bani deoparte

Conform documentului oficial, se pare că s-a înregistrat o creștere cu cu 0,9% în cazul depozitelor rezidenţilor clienţi neguvernamentali, în luna noiembrie a acestui an, față de luna anterioară, ne indică BNR. În această situație, vorbim despre o sumă totală de 495,434 miliarde de lei. Dacă derulăm timpul și mai mult înapoi, constatăm că aceste cifre sunt mult mai interesante. Mai exact, vorbim despre o creștere cu 7,1% (-8,2% în termeni reali), față de noiembrie 2021.

64,6% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali este constituit din depozitele în lei ale rezidenţilor. Aici, indică analiza experților băncii noastre centrale, se consemnează o creștere destul de notabilă, cu plus 2,5% faţă de luna octombrie 2022, până la 320,088 miliarde de lei. Analizând situația din noiembrie 2022 prin comparație cu cea din aceeași lună a anului trecut, cifrele oficiale indică o creștere evaluată la 7,6% (-7,9% în termeni reali).

Conform BNR, avem o creștere interesantă și aparent inexplicabilă a depozitelor în lei constituite de gospodăriile din țara noastră. Acestea au crescut cu 1,6% faţă de luna anterioară, până la 168,038 miliarde de lei şi cu 4,4% (-10,6% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

În continuare, ne mai arată analiza BNR, depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au crescut cu 3,6% (până la 152,050 miliarde de lei) faţă de luna precedentă, iar faţă de luna noiembrie 2021, au înregistrat o creştere de 11,3% (-4,7% în termeni reali).

Singura explicație plauzibilă pentru care populația pare să economisească mai mult, deși traversează o criză a inflației și se confruntă cu scumpiri masive, este aceea că oamenii conștientizează importanța de a avea un ban pus deoparte pentru zile negre și fac eforturi deosebite ca să reușească să își atingă acest obiectiv.