Orion a bătut, oficial, recordul Apollo 13: misiunea Artemis 1 bifează succes după succes

Orion a bătut, oficial, recordul Apollo 13: misiunea Artemis 1 bifează succes după succes

Sâmbătă, capsula Orion a călătorit mai departe decât orice navă spațială concepută pentru a transporta oameni, de dinaintea ei.

Vehiculul spațial al echipajului Artemis 1, Orion, a stabilit un nou record de zbor pentru NASA. Sâmbătă, la aproximativ 8:40 dimineața ET, Orion a zburat mai departe decât orice navă spațială concepută pentru a transporta astronauți, depășind recordul anterior, stabilit de Apollo 13, în 1970. Orion a bifat 401.798 kilometri, distanță parcursă de la Pământ.

„S-a întâmplat că, luând în calcul acea orbită, la altitudine mare deasupra Lunii, am reușit să depășim recordul Apollo 13. Dar ceea ce era mai important, însă, a fost depășirea granițelor explorării și trimiterea navelor spațiale mai departe decât am făcut-o vreodată”, au declarat oficialii de la NASA.

Artemis 1, o misiune care are șanse reale de a fi finalizată cu succes

Dintre toate misiunile care ar fi putut doborî recordul, se cuvine ca Artemis 1 să fie cea care a făcut acest lucru. După cum subliniază Space.com, planul de zbor inițial al Apollo 13 nu s-a vrut a fi un record. Abia după explozia de la mijlocul misiunii NASA s-au trasat noi traiectorii, iar modulul de comandă Odyssey al Apollo 13 a stabilit recordul anterior de 400.171 kilometri de la Pământ.

Având o aprovizionare limitată de oxigen pe Modulul Lunar Aquarius, NASA trebuia să aducă Apollo 13 înapoi pe Pământ cât mai repede posibil. În cele din urmă, agenția a stabilit o nouă cale de zbor care a folosit gravitația Lunii pentru a trimite Apollo 13 înapoi pe Pământ.

Din personalul NASA, considerat esențial pentru întoarcerea în siguranță a astronauților Jim Lovell, Jack Swigert și Fred Haise, a făcut parte și Arturo Campos. El a scris planul de urgență care a dat Modulului de comandă și serviciu suficientă putere pentru a se întoarce pe Pământ. În prezent, Artemis 1 folosește manechin de testare numit „Moonikin”, în onoarea lui.

La începutul acestei săptămâni, Orion a finalizat un zbor spre Lună. După ce nava spațială va finaliza o jumătate de orbită în jurul satelitului, se va întoarce spre Pământ.

NASA se așteaptă ca Orion să aterizeze în largul coastei San Diego, în data de 11 decembrie.