ONU, previziune sumbră în contextul războiului din Ucraina: „Ameninţarea nucleară planează asupra întregii umanităţi“

ONU, previziune sumbră în contextul războiului din Ucraina: „Ameninţarea nucleară planează asupra întregii umanităţi“

Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, a avertizat comunitatea internațională în legătură cu amenințarea nucleară care planează asupra „întregii umanităţi“ în contextul invaziei ruse în Ucraina, relatează AFP. Totodată, aceasta a denunțat „impactul enorm“ al războiului asupra a milioane de persoane din Ucraina. Mai multe detalii, în rândurile de mai jos.

ONU, previziune sumbră în contextul războiului din Ucraina

Ameninţarea nucleară planează asupra întregii umanităţi în urma invaziei ruse din Ucraina, atenționează Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet. Aceasta a atras joi atenția comunităţii cu privire la „gravitatea riscurilor“ la care este supusă întrega lume.

„Ridicarea nivelului de alertă al armelor nucleare subliniază gravitatea riscurilor care planează asupra întregii umanităţi“, a declarat Michelle Bachelet la Geneva, în faţa Consiliului ONU pentru drepturile omului.

De asemenea, aceasta a denunțat „impactul enorm“ al invaziei ruse asupra a milioane de persoane din Ucraina, într-un moment în care Consiliul pentru drepturile omului s-a reunit de urgenţă în vederea discutării unei solicitări de a lansa o anchetă internaţională.

„Atacul început la 24 februarie este pe cale să aibă un impact enorm asupra drepturilor a milioane de persoane din Ucraina“, a mai spus Bachelet.

Citește și: ONU a votat împotriva Rusiei. 5 țări s-au împotrivit rezoluției care condamnă invazia rusă în Ucraina

„Ameninţarea nucleară planează asupra întregii umanităţi“

Potrivit lui Michelle Bachelet, zeci de milioane de persoane din Ucraina sunt „într-un pericol potenţial mortal“. Ea a solicitat, totodată, o încetarea a ostilităţilor care au afectat grav servicii esenţiale din Ucraina.

„Stafful meu din Ucraina a fost contactat de diverse grupuri care se tem de persecuţii dacă trupele ruse avansează, printre care comunitatea tătarilor crimeeni din Ucraina continentală, precum şi jurnalişti şi apărători ai drepturilor omului cunoscuţi“, a afirmat Bachelet.

La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat joi că, după părerea sa, unii lideri se pregătesc de război cu Rusia. El a ținut să precizeze că Moscova nu va tolera nicio ameninţare militară din Ucraina, acuzând Kievul că primeşte ordine din Occident, unde este luat în considerare și un război nuclear.

„Toată lumea ştie că un al treilea război mondial nu poate fi decât nuclear, dar vă atrag atenţia asupra faptului că asta este în gândirea occidentalilor, nu în a Rusiei“, a spus Lavrov, care apreciază că sunt în curs de elaborare planuri pentru „un război adevărat“ împotriva ţării sale.

Citește și: