O mare companie pleacă din România. Pune lacătul pe ușă și lasă în urmă toți angajații

O mare companie pleacă din România. Pune lacătul pe ușă și lasă în urmă toți angajații

Tereos, grupul francez de zahăr și etanol, a încheiat un acord cu cooperativa de cereale Axereal pentru a-și vinde participația în afacerea lor din România.

Tereos, al doilea cel mai mare producător de zahăr din lume după volum, a întreprins o revizuire amplă a afacerilor sale după schimbări la nivelul managementului.

În septembrie, Tereos a anunțat că va vinde pachetul minoritar din două companii mixte de amidon din China, ca parte a reorganizării.

În documentul, publicat ca parte a lansării obligațiunilor săptămâna aceasta, Tereos a declarat că a încheiat un acord cu Axereal, principalul colector de cereale din Franța, pentru a părăsi parteneriatul început în 2014, când actualul director executiv al Tereos, Philippe de Raynal, conducea Axereal.

Tereos va vinde pachetul de 11,7% din Copagest, deținerea companiei de malț Boortmalt a Axereal, și va cumpăra pachetul de 2,8% al Axereal în Tereos Agro-Industries, se arată în comunicat.

Tereos Agro-Industries este holdingul pentru operațiunile de amidon și îndulcitori și o parte a afacerii sale internaționale cu zahăr, a spus un purtător de cuvânt. Ea a refuzat să ofere detalii financiare ale acordului.

„În urma acestei tranzacții, vom fi reziliat parteneriatul nostru cu Axereal și am părăsit complet afacerea cu malț”, a spus Tereos în document.

Vești proaste pentru angajații români

În plus, Tereos a spus că este „în proces de consultare a organelor reprezentative ale angajaților pentru a prezenta proiectul unei potențiale opriri a activităților sale de zahăr din România în contextul unei perspective pesimiste”.

„De la achiziționarea sa de către Tereos, fabrica de zahăr Ludus din România s-a confruntat cu dificultăți, în principal din cauza reducerii constante a suprafețelor de sfeclă de zahăr, în ciuda mai multor acțiuni de atenuare și a acumulat pierderi substanțiale”, a spus Tereos.

Afacerea din România avea la sfârșitul lunii septembrie 153 de angajați permanenți, dintr-un total de 15.000 pentru întregul grup.

Tereos a declarat că își propune să se concentreze pe activitățile sale din Europa și Brazilia. Este al doilea cel mai mare producător de zahăr și etanol din Brazilia și are, de asemenea, operațiuni în Insula Reunion, Mozambic, Indonezia, Tanzania și Kenya.

Ar putea vinde alte operațiuni și să renunțe la parteneriate considerate nestrategice în viitor, se spune în document.

Citește și: