28 sept. 2022 | 10:27

Nu se mai face școală ca pe vremuri: cum își fac temele elevii acum cu inteligența artificială

ACTUALITATE
Nu se mai face școală ca pe vremuri: cum își fac temele elevii acum cu inteligența artificială

Potrivit postării unui utilizator de Reddit, elevii folosesc cu succes inteligența artificială pentru a-și face temele. Sau, mai degrabă, pentru a copia temele.

Cu unele programe de inteligență artificială (AI) capabile să scrie propoziții suficient de bine pentru a convinge aparent un inginer Google, era inevitabil ca cineva să încerce să le folosească pentru a copia teme la școală. Potrivit unui utilizator Reddit, acest lucru s-a întâmplat deja.

„Folosesc acest instrument de ceva timp și abia recent mi-a venit ideea să-l folosesc pentru a scrie eseuri, a răspunde la întrebări despre filme și cărți pentru proiecte școlare și multe altele”, a scris Urdadgirl69 pe subreddit-ul Open AI.

„Mă simt puțin vinovat pentru asta, dar nu-mi mai pasă atât de mult. Timp de câteva săptămâni, am făcut profit de 100 de dolari, „făcând” teme pentru alți colegi de clasă și acum sunt privit ca un geniu”.

„Da, această postare a fost reformulată de AI”, a adăugat el.

Inteligența artificială le rezolvă temele elevilor

Postarea a fost întâmpinată cu scepticism, plus a enervat profesorii.

„Ca profesor care predă la școală, pot spune că este ceva de care mă tem”, a răspuns utilizatorul ahumanlikeyou, care pretinde că e profesor.

„Dacă aș afla că elevii mei trimit lucrări scrise prin inteligență artificială, ar fi revoltător. A nota ceva ce a scris un AI este o risipă incredibil de deprimantă a vieții mele”.

Potrivit utilizatorului, după ce AI face cea mai mare parte a muncii grele, ei verifică acuratețea textului pe care l-a produs, precum și reformularea și modelarea acestuia, înainte de a-l trimite pentru calificativ.

Programele care pot genera articole de știri sunt disponibile de ceva timp, cu diferite grade de succes. Un studiu de anul trecut a constatat că textul deliberat părtinitor generat de un program Open AI – Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3) – a fost suficient de convingător pentru a convinge unii oameni să se îndepărteze de punctele lor de vedere inițiale.