20 mart. 2022 | 11:35

NASA a publicat cea mai clară imagine din spațiu: ce a fotografiat telescopul spațial James Webb

ACTUALITATE
NASA a publicat cea mai clară imagine din spațiu: ce a fotografiat telescopul spațial James Webb

NASA a lansat o nouă imagine uimitoare realizată de telescopul său spațial James Webb, care arată o stea complet focalizată, înconjurată de o priveliște amețitoare a galaxiilor.

„Avem imagini în infraroșu cu cea mai înaltă rezoluție, realizate vreodată din spațiu”, a spus Scott Acton, un om de știință care lucrează la telescop. „Telescopul a funcționat mai bine decât au spus modelele că ar trebui”, a adăugat Acton.

Sursa: NASA

Sursa: NASA

Este o realizare stelară și o răsplată masivă pentru mulți oameni de știință care au lucrat neobosit la dezvoltarea, lansarea și desfășurarea observatorului spațial masiv.

„Cu mai bine de 20 de ani în urmă, echipa Webb și-a propus să construiască cel mai puternic telescop pe care oricine l-a instalat vreodată în spațiu și a venit cu un design optic îndrăzneț, pentru a îndeplini obiectivele științifice exigente”, a spus Thomas Zurbuchen, administrator asociat la Direcția Misiunii Științifice a NASA.

Telescopul James Webb își face treaba

Recent, oamenii de știință au finalizat cea mai recentă fază de aliniere a telescopului, numită „fazare fină”. Cu alte cuvinte, telescopul și-a aliniat perfect cele 18 segmente de oglindă hexagonale, pentru a se focaliza pe o singură stea strălucitoare. Rezultatele sunt chiar mai bune decât se așteptau oamenii de știință. După cum notează NASA în comunicatul său de presă, „fiecare parametru optic care a fost verificat și testat are performanțe la, sau peste, așteptări”.

De asemenea, nu au existat „probleme critice și nicio contaminare măsurabilă sau blocaje în calea optică a lui Webb”, potrivit NASA. „Am aliniat și concentrat complet telescopul pe o stea, iar performanța depășește specificațiile”, a declarat Ritva Keski-Kuha, director adjunct al telescopului optic. „Acum știm că am construit telescopul potrivit”.

Oamenii de știință speră acum să finalizeze ultimii pași ai procesului de aliniere, înainte de a pregăti instrumentele științifice ale JSWT. În ciuda succesului mare, operațiunile oficiale nu vor începe decât peste câteva luni – dar entuziasmul este cu siguranță palpabil.

„Abia aștept să văd ce descoperă”, a spus Acton în videoclip.