14 oct. 2022 | 16:08

Tensiuni politice în Marea Britanie. Ministrul de Finanțe, demis de Liz Truss

ULTIMA ORĂ
Tensiuni politice în Marea Britanie. Ministrul de Finanțe, demis de Liz Truss

Ministrul britanic de Finanțe, Kwasi Kwarteng, a fost demis de către premierul Liz Truss, după mai puțin de șase săptămâni în funcție, devenind cel mai scurt mandat din 1970 încoace. Concedierea oficialului vine într-un moment în care națiunea se confruntă cu o criză a costului vieții. Decizia a fost luată după ce reducerile de impozite nefinanțate prezentate în declarația fiscală au dus la creșterea lirei sterline, a prețului creditelor ipotecare și a datoriei publice.

A fost demis ministrul de Finanțe al Marii Britanii

Ministrul britanic de Finanțe, Kwasi Kwarteng, a fost demis, vineri, după mai puțin de șase săptămâni în această funcție, pe fondul presiunii politice tot mai mari și al haosului pieței.

„Mediul economic s-a schimbat rapid de când am stabilit Planul de creștere pe 23 septembrie. Ca răspuns, împreună cu Banca Angliei și cu oficiali excelenți de la Trezorerie, am răspuns la aceste evenimente (…)”, a reacționat Kwarteng după ce i s-a cerut demisia.

„Este important acum, pe măsură ce avansăm, să subliniem angajamentul guvernului dumneavoastră față de disciplina fiscală. Planul fiscal pe termen mediu este esențial în acest scop și aștept cu nerăbdare să vă susțin pe dumneavoastră și pe succesorul meu. Succesul tău este succesul acestei țări și îți doresc numai bine”, a mai spus acesta.

Kwasi Kwarteng

Kwasi Kwarteng

Popularitatea lui Liz Truss a scăzut drastic

Prim-ministrul Liz Truss ar urma să anunțe că guvernul va abandona angajamentele cheie de politică fiscală stabilite în controversatul „mini-buget” al lui Kwarteng pe 23 septembrie , inclusiv cantități mari de reduceri de taxe nefinanțate. Ministrul de Finanțe a întrerupt, joi, o vizită la Washington pentru a zbura înapoi la Londra, în timp ce miniștrii guvernamentali se străduiau să abordeze haosul pieței dezlănțuit în ultimele săptămâni.

Truss a fost supusă unei presiuni imense să-și regândească politicile economice, sondajele de opinie arătând că sprijinul pentru Partidul Conservator se prăbușește, iar parlamentarii săi ar fi complotat să o înlăture după primele cinci săptămâni tumultoase de mandat.

Kwasi Kwarteng a confirmat concedierea printr-o scrisoare

În ciuda acestui fapt, atât ea, cât și Kwarteng au rămas hotărâți în ultimele zile, acuzându-i pe criticii planurilor fiscale ale guvernului că fac parte dintr-o „coaliție anti-majorare”.

„Așa cum am spus de multe ori în ultimele săptămâni, a urma status quo-ul pur și simplu nu a fost o opțiune. De prea mult timp, această țară a fost împovărată de rate scăzute de creștere și impozitare ridicată – și asta trebuie să se schimbe”, a adăugat Kwarteng în scrisoarea sa. „Suntem colegi și prieteni de mulți ani. În acest timp, ți-am văzut dăruirea și determinarea. Cred că viziunea ta este cea corectă. A fost o onoare să fiu primul tău cancelar”, a menționat ministrul demis.

Cine preia mandatul

Potrivit Sky News, Jeremy Hunt a fost numit de Liz Truss următorul ministru de Finanțe, după demiterea lui Kwasi Kwarteng. Acesta revine într-o funcție de cabinet pentru prima dată de când și-a părăsit funcția de secretar de Externe în iulie 2019, înaintea campaniei sale de conducere nereușite împotriva lui Boris Johnson.