26 aug. 2022 | 12:33

Ministerul Educației „s-a sucit”: elevii nu mai primesc burse după vechile criterii. Acum trebuie să demonstreze că merită banii

ACTUALITATE
Ministerul Educației

Noi schimbări legislative vin de la Ministerul Educației și vizează toți elevii beneficiari de burse. Se pregătesc măsuri care să direcționeze banii după alte criterii, pe care le vom detalia în rândurile de mai jos.

Se pare că oficialii de la vârful instituției doresc să schimbe regulile în baza cărora elevii ajung să fie beneficiari ai banilor de la stat, prin burse.

Ministerul Educației plănuiește să introducă principiul meritocrației. Practic, elevii cu rezultate bune, ce fac performanță, vor primi burse.

De asemenea, va conta foarte mult și perspectiva socială. Adică banii să ajungă la cei ce au cu adevărat nevoie de ele, la copiii pentru care acești bani chiar reprezintă un sprijin, un ajutor important ce le permite să se dezvolte și fără de care evoluția lor școlară poate ar fi periclitată.

Ministrul a spus-o clar, nu mai e cale de întors acum

Anunțul vine de la ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu și sună în felul următor:

„O altă preocupare a ministerului este acea a îmbunătăţirii şi promovării ordinului de ministru care precizează condiţiile de acordare a burselor. Reamintesc faptul că anul acesta am început cu un buget pentru bursele elevilor de 1.032.000.000 lei, la rectificarea bugetară am solicitat şi s-a primit o sumă de 300 de milioane lei, peste un miliard 32 de milioane pentru bursele elevilor.

Este nevoie de revizuirea ordinului de ministru, astfel încât bursele elevilor să ajungă într-adevăr la acei elevi care au nevoie de perspectivă socială sau la acei elevi care fac cu adevărat performanţa şcolară”.

Referitor la suma de 1,432 miliarde de lei, suma totală prezentată de Minister, se pare că aceasta e mai generoasă decât în trecut, după cum afirmă tot ministrul Cîmpeanu. „Suma de 1,432 miliarde de lei, chiar dacă ea poate fi mică în raport cu cele 2,7 miliarde pe care le-am prevăzut pentru anul viitor, ea este totuşi mult mai mare decât cele 645 milioane lei din anul 2021 sau decât cele 270 milioane lei din anul 2020″, a punctat acesta.

De reținut că aceste schimbări încă nu se aplică. Urmează să fie modificat ordinul de ministru ce face referire la această speță, după care măsurile vor intra în vigoare, în forma prezentată aici sau dacă ele vor suferi și alte modificări, pe parcurs.

Rămâne de văzut dacă aceste schimbările acestea vor fi primite cu bucurie de părinți și de elevi și dacă ele vor aduce schimbări benefice în sistem, cert este că micuții au nevoie de sprijin, mai ales într-o perioadă foarte dificilă din punct de vedere economic pentru foarte multe familii din România.