01 nov. 2022 | 15:19

Lunga listă a personajelor afiliate Kremlinului care au sfârșit în condiții suspecte. Ultimul pe listă este un deputat care a cerut încetarea războiului din Ucraina

ULTIMA ORĂ
Lunga listă a personajelor afiliate Kremlinului care au sfârșit în condiții suspecte. Ultimul pe listă este un deputat care a cerut încetarea războiului din Ucraina

Un deputat rus care a cerut încetarea războiului dus de Putin în Ucraina se află în comă la spital după ce a suferit răni grave la cap.

Anatoli Karpov, în vârstă de 71 de ani, care a fost mare maestru de șah în anii ’70 înainte de a se orienta spre politică, se crede că a fost rănit la Moscova în cursul nopții de sâmbătă spre duminică – pe fondul afirmațiilor că ar fi „suferit o cădere”.

El se află acum într-o secție de neurologie la renumitul Institut Sklifosovsky și a fost plasat într-o comă indusă medical, iar aliații descriu starea sa ca fiind „gravă”.

Karpov este cunoscut ca un ultra-loialist al lui Putin, dar a cerut încetarea războiului din Ucraina „pentru ca oamenii pașnici să nu mai moară”. El este doar cel mai recent membru al elitei rusești care a sfârșit mort sau grav rănit de la începutul invaziei.

Misterul din spatele morții lui Karpov

Andrey Kovalev, șeful Mișcării Antreprenorilor din întreaga Rusie, a afirmat că a fost atacat și lovit în cap în timp ce părăsea clădirea Dumei de Stat din Moscova.

Kovalev a declarat că politicianul a suferit o fractură de gât și răni la cap atunci când a fost lovit peste cap de agresori necunoscuți și a fost găsit inconștient.

Dar Kirill Zangalis, purtătorul de cuvânt al Federației Ruse de Șah, a declarat că rapoartele privind bătaia sunt „știri false”. Fiica lui Karpov, Sofia, a negat, de asemenea, aceste afirmații. Alte rapoarte au sugerat că acesta a suferit un incident „domestic” sau a avut o „cădere nefericită”. Unul dintre acestea susținea că era beat în acel moment.

Se crede că atacul a avut loc la sfârșitul zilei de sâmbătă sau la începutul zilei de duminică, deși veștile despre accident au început să apară abia luni. În timp ce Karpov este văzut ca un ultra-loialist și susținător al invaziei lui Putin în Ucraina, el a cerut, de asemenea, în mod public, încetarea războiului.

El a declarat pentru un canal de televiziune din Kazahstan: „Mi-aș dori ca războiul să se termine mai repede, pentru ca oamenii pașnici să nu mai moară”.

El a adăugat: „În cele din urmă, oamenii obișnuiți sunt victimele. Oamenii obișnuiți luptă, politicienii și generalii decid, iar oamenii obișnuiți luptă, iar civilii mor. Nu mă refer nici măcar la soldați și ofițeri. Nu, nu mi-aș putea imagina deloc că rușii și ucrainenii ar merge la război. Am mulți prieteni în Ucraina”.

Apelul său sincer de a pune capăt războiului a venit în aprilie, într-un interviu acordat lui Armanzhan Baytasov, un om de afaceri care publică Forbes Kazakhstan.

Karpov este doar cel mai recent dintr-un lung șir de elite rusești care au avut parte de accidente în urma deciziei lui Putin de a invada Ucraina.

Lista „incidentelor” se mărește de la o lună la alta

În timp ce Vladimir Putin a reprimat opoziția față de război, nu este clar dacă toate atacurile au legătură directă cu acest lucru.

Unii au speculat că elitele din lumea afacerilor rusești, cunoscută ca fiind gangsteristică, se răzbună între ele în timp ce Putin este distras de război.

Ultimul care a murit a fost Nikolay Petrunin, în vârstă de 47 de ani, supranumit „copilul minune al gazelor”, care ar fi murit din cauza complicațiilor cauzate de Covid la mijlocul lunii octombrie, după ce a fost în comă timp de o lună.

Afacerile sale au construit gazoducte pentru marii operatori energetici ruși și avea legături cu gigantul Gazprom de la Kremlin – care în prezent înfometează Occidentul de livrările rusești din cauza războiului – și Rosneft.

Pavel Pchelnikov, în vârstă de 52 de ani, director de relații publice pentru Căile Ferate Ruse, a fost găsit împușcat mortal în locuința sa din cartierul plin de verdeață Kolomenskaia Embankment la 28 septembrie.

În iulie, Iuri Voronov, 61 de ani, șeful unei companii de transport și logistică pentru o companie legată de Gazprom, a fost găsit mort în piscina sa, iar un prieten important, care este un criminolog de top, a avertizat că este vorba de un joc necurat.

Alte două decese ale unor directori legați de Gazprom au fost raportate în locuințe de elită de lângă Sankt Petersburg, pe fondul suspiciunilor că aparentele sinucideri ar fi putut fi crime.

Alexander Tyulakov, în vârstă de 61 de ani, un înalt funcționar financiar și de securitate al Gazprom la nivel de director general adjunct, a fost descoperit de iubita sa a doua zi după ce a început războiul din Ucraina în februarie. Avea gâtul în ștreang în locuința sa de 500.000 de lire sterline.

Cu toate acestea, rapoartele spun că fusese bătut crunt cu puțin timp înainte de a se „sinucide”, ceea ce a dus la speculații că a fost supus unei presiuni intense.

În același complex rezidențial de elită Leninsky din regiunea Leningrad, cu trei săptămâni mai devreme, Leonid Shulman, în vârstă de 60 de ani, șeful departamentului de transport al Gazprom Invest, a fost găsit mort cu multiple răni prin înjunghiere într-o baltă de sânge pe podeaua băii sale.

Miliardarul Alexander Subbotin, în vârstă de 43 de ani, de asemenea legat de gigantul energetic Lukoil, favorabil Kremlinului, unde a fost un manager de top, a fost găsit mort în luna mai după ce „a urmat sfaturi de la șamani”.

O teorie este că Subbotin – care deținea și o companie de transport maritim – a fost otrăvit cu venin de broască, declanșând un atac de cord.

În aprilie, bogătașul Vladislav Avayev, 51 de ani, un fost oficial al Kremlinului, se pare că s-a sinucis după ce și-a ucis soția, Yelena, 47 de ani, și fiica, 13 ani.

El avea legături la nivel înalt cu principala instituție financiară rusă Gazprombank. Prietenii au contestat rapoartele potrivit cărora ar fi fost gelos după ce soția sa a recunoscut că era însărcinată de șoferul lor. Există afirmații potrivit cărora acesta avea acces la secretele financiare ale elitei de la Kremlin.

Câteva zile mai târziu, multimilionarul Serghei Protosenya, în vârstă de 55 de ani, a fost găsit spânzurat în Spania, după ce a părut că și-a ucis soția Natalia, în vârstă de 53 de ani, și fiica lor adolescentă, Maria, cu un topor.

El a fost vicepreședinte al Novatek, o companie de asemenea strâns legată de Kremlin.

Au existat, de asemenea, întrebări cu privire la moartea omului de încredere al lui Putin pentru dezvoltarea vastelor resurse arctice ale Rusiei, care a „căzut peste bord” și a murit de pe o barcă ce naviga în largul coastei Pacificului.

Ivan Pechorin, în vârstă de 39 de ani, participase recent la o conferință importantă găzduită de Kremlin la Vladivostok. Era directorul general al Corporației de Dezvoltare a Orientului Îndepărtat și a Arcticii a lui Putin.

Și într-un alt caz, un multimilionar al telefoniei mobile și soția sa au fost găsiți înjunghiați mortal, versiunea oficială a evenimentelor ridicând semne de întrebare.

Evgheni Palant, 47 de ani, și soția sa Olga, 50 de ani, ambii de origine ucraineană, au fost găsiți cu multiple răni de cuțit de către fiica lor Polina, 20 de ani. Informarea imediată a presei a susținut că femeia și-a luat viața într-o criză de gelozie după ce Palant a spus că o părăsește.

Totuși, acest lucru a fost puternic contestat de cel mai bun prieten al cuplului.