10 oct. 2022 | 16:53

Klaus Iohannis, reacție după rachetele care au lovit Kievul: „Uciderea oamenilor nevinovați trebuie să se oprească”

ULTIMA ORĂ
Klaus Iohannis, reacție după rachetele care au lovit Kievul: „Uciderea oamenilor nevinovați trebuie să se oprească”

Președintele Klaus Iohannis a reacționat luni, după ce un atac cu rachete asupra Kievului a făcut mai multe victime. Șeful statului a declarat că România va continua să sprijine Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii Kremlinului.

Iohannis, reacție după represaliile Rusiei asupra Ucrainei

Klaus Iohannis condamnă cu fermitate atacurile cu rachete ale Rusiei asupra orașelor din Ucraina, a transmis șeful statului într-un mesaj. 

„Condamn cu fermitate atacurile oribile cu rachete ale Rusiei asupra orașelor și infrastructurii civile din Ucraina. Uciderea oamenilor nevinovați trebuie să se oprească. Vom continua să sprijinim Ucraina în lupta sa împotriva agresiunii Kremlinului”, a fost mesajul președintelui României.  

Președintele Volodimir Zelenski a declarat luni că mai multe persoane au fost ucise și rănite în multiple atacuri cu rachete asupra unor orașe din Ucraina, inclusiv în primul bombardament al capitalei din ultimele luni. 

Loviturile, care ar putea semnala o escaladare majoră a războiului vechi de opt luni, păreau a fi în întregime punitive – represalii menite să terorizeze civilii ucraineni în cartiere urbane dens populate, în apropierea clădirilor guvernamentale, una dintre ele lovind chiar un loc de joacă pentru copii.

Rusia a pedepsit Ucraina după explozia de pe podul din Crimeea

Poliția națională ucraineană a declarat ulterior că cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte aproximativ 60 au fost rănite în urma loviturilor cu rachete luni dimineața devreme. Bilanțul continuă să crească.

Liderul rus Vladimir Putin  a recunoscut că barajul de rachete, despre care Rusia a afirmat că a vizat doar infrastructura energetică, a fost o „pedeapsă” pentru un aparent atac ucrainean asupra podului din Crimeea, în weekend. 

Putin a avertizat luni că, dacă Ucraina va continua să organizeze „atacuri teroriste” împotriva Rusiei, răspunsul regimului său va fi „dur și proporțional cu nivelul amenințărilor”.

„Din păcate, există morți și răniți. Vă rugăm să nu părăsiți adăposturile”, le-a transmis Zelenski cetățenilor ucraineni pe rețelele de socializare în cursul zilei de luni, acuzând Rusia că vrea „să ne șteargă de pe fața pământului”.