29 iul. 2022 | 13:55

Istoria Atlantidei se repetă. Această insulă parcă a fost înghițită de pământ. Nu e nici urmă de ea, deși apare pe hărți timp de sute de ani

ACTUALITATE
Istoria Atlantidei se repetă. Această insulă parcă a fost înghițită de pământ. Nu e nici urmă de ea, deși apare pe hărți timp de sute de ani

Se pare că legenda Atlantidei nu este singurul mister de acest tip din istoria noastra universală. Ar mai fi existat o insulă, atestată de hărți timp de sute de ani, dar care astăzi pare să fi fost înghițită de pământ. Nu e nici urmă de ea, în realitate.

O legendă veche, care datează cel puțin din 1325, descrie o insulă de lângă coasta de vest a Irlandei numită Hy-Brasil. Deși insula nu poate fi identificată în realitate, există numeroase mărturii despre ea și existența ei, totodată fiind și hărți pe care apare foarte clar.

Prima hartă înfățișând Hy-Brasil a fost creată în 1325, apoi insula a primit tot felul de denumiri de-a lungul anilor, inclusiv poreclele Brasil, Brazilia, Breasil, Hy-Brasil sau O’Brasil.

Cercetătorii sunt intrigați. Apare pe hărți, dar nu știe nimeni unde e sau unde a fost

Hy-Brasil

Deși apare pe hărți, adevărul este că au existat întotdeauna dispute privind localizarea sa exactă.

Legendele abundă de relatări parcă desprinse din firme SF. Unii oameni spun că insula ar fi fost zărită, dar învăluită în ceață, alții că acolo ar fi un regat insular locuit de oameni antici.

O relatare din 1629 spune că „mai mulți marinari au descoprit-o pe mare, în timp ce navigau pe coastele de vest ale Irlandei”.

Deși există numeroase relatări, legende și insula apare și pe hărți, oamenii de știință tind să creadă că e vorba despre o eroare, așa cum s-a mai întâmplat de-a lungul istoriei și știm că, din vorbă în vorbă, oamenii pot cosmetiza anumite fapte și evenimente, pentru a le conferi o anumită aură de mister, ca să stârnească interes, admirație sau atenție celor care îi ascultă.

Ar putea fi vorba despre erori ale navigatorilor, care au calculat greșit localizarea și confundă o insulă cu alta sau chiar erori de cartografiere, orice este posibil, mai ales că vorbim despre date culese în urmă cu sute de ani, când oamenii nu dispuneau de tehnologie avansată pentru a face verificări clare.