Investiția care îți crește eficiența energetică: cum te ajută

Investiția care îți crește eficiența energetică: cum te ajută

Investiția într-o pompă de căldură poate fi una dintre puținele șanse disponibile de a scăpa de lipsurile energetice pe care consumatorii casnici le-au resimțit în ultimele luni.

Pompa de căldură este considerată a fi o soluție de încălzire a apei calde mult mai prietenoasă cu mediul decât centrala termică pe gaz și mai economică, față de centrala electrică. Este un mare avantaj, pe termen lung, având în vedere politice europene de reducere a emisiilor de carbon.

Tehnologia din spatele aparatului exploatează căldura din medii unde temperatura poate fi mult mai scăzută, chiar către 0 grade, și o transportă către imobil. În al doilea rând, pompa de căldură poate, în anumite situații, să producă mai multă energie decât consumă.

Calitatea primează

 Totuși, pentru a face alegerea corectă, clientul trebuie să investească într-un produs de calitate și să se asigure că este montat și instalat corect, de către un profesionist. „Pompa de căldură necesită o dimensionare corectă și un montaj realizat de instalatori care au experiență și un know-how foarte bun legat de funcționarea corectă și eficientă”, explică Adrian Maftei, director service NIBE România.

„Doar specialiștii cu experiență pot dimensiona corect o pompă de căldură, pe nevoia clientului, și pe necesarul real de încălzire. Regimul de funcționare contează foarte mult la dimensionarea unei pompe de căldură în concordanță cu spațiul pe care îl va încălzi”, explică Adrian Maftei.

Uneori nu este cea mai bună variantă să mergi pe soluția „cea mai scumpă, cea mai mare”. O pompă de căldură supradimensionată crește semnificativ costurile investiției și duce la o funcționare defectuoasă a aparatului. Ea va suferi opriri și porniri mult mai dese care vor duce la uzura mult mai rapidă a echipamentului.

Exact ca o mașină, și pompa de căldură trebuie să beneficieze de rezivii periodice, efectuate de către specialiști, pentru a funcționa la capacitate maximă și costuri minime.

Citește și: