15 aug. 2022 | 13:01

Intră mai mulți bani pe card, din septembrie. Bugetarii își freacă mâinile a câștig, statul e chiar generos cu ei

ACTUALITATE
Intră mai mulți bani pe card, din septembrie. Bugetarii își freacă mâinile a câștig, statul e chiar generos cu ei

Vești bune pentru numeroși angajați ai statului român. Le cresc salariile, iar banii în plus îi vor vedea în conturi luna viitoare.

Din septembrie, pentru mai mulți bugetari români fluturașul de salariu va arăta mult mai bine, semn că, deși traversăm o criză inflaționistă, statul e generos cu angajații săi.

Vestea o aflăm chiar de la ministrul Muncii, Marius Budăi, care confirmă faptul că toamna se numără majorările salariale sau, cum spune domnia sa, “începând cu luna august o să se acorde o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de legea cadru nr 153/2017 pentru anul 2022 şi luna decembrie 2021”.

Cine primește salariu mai mare, din septembrie. Lista norocoșilor

Conform prevederilor, se pare că salariile majorate vor ajunge în conturile angajaților de la Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii, dar și de la Institutului Naţional de Statistică. Ei sunt angajații norocoși cărora statul le va da mai mulți bani, în prima lună de toamnă.

Orice astfel de măsură generează un impact bugetar și, după cum știm, România are unele probleme din acest punct de vedere, confruntându-ne cu un deficit destul de consistent. În privința acestui aspect, ministrul Muncii susține că aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului.

Amintim că, după primele șase luni ale anului curent, deficitul bugetar al țării noastre a ajuns la 1,71% din PIB. Vorbim despre 23,51 de miliarde de lei, sumă ce este, totuși, în scădere față de ceea ce înregistram în perioada similară a lui 2021. Cifrele au fost furnizate de Ministerul Finanțelor, la finele lunii iulie 2022. Prin comparație, în aceeași perioadă a anului trecut, România avea un deficit de 33,81 miliarde de lei.

“S-a făcut o analiză a tuturor bugetelor, s-a discutat cu aproximativ toţi ordonatorii de credite, în special cu ministerele. Aceste majorări salariale se vor acorda cu încadrarea în cheltuielile de personal aprobate prin legea bugetului pe fiecare ordonator principal de credite. Nu se vor acorda la rectificarea bugetară sume suplimentare”.