Începe o nouă sesiune de înscriere în programele „Rabla” și „Rabla Plus” 2022. Care este noutatea

Începe o nouă sesiune de înscriere în programele „Rabla” și „Rabla Plus” 2022. Care este noutatea

O nouă sesiune de înscriere în programele Rabla şi Rabla Plus începe vineri, 13 mai. Noutatea din acest an este că pot aplica atât instituţiile publice, cât şi cele administrativ-teritoriale.Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, au fost alocate, pentru Programul Rabla – persoane fizice, suma de 335 de milioane de lei și pentru persoane juridice, 123 de milioane de lei.

Anunț important pentru românii interesați de programele „Rabla” și „Rabla Plus” 2022

A început o nouă sesiune de înscrieri în programele „Rabla” și „Rabla Plus”. Pentru prima dată, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale pot aplica. Se percepe o taxă de finanţare doar a lor, a cărei alocare va fi de 50 de milioane de lei.

„Pe data de 13 mai se va lansa noua sesiune Rabla. Am făcut o reaşezare a bugetelor ţinând cont de cererea şi nevoia pieţei pentru un număr cât mai mare de autovehicule electrice. Am alocat pentru Programul Rabla – persoane fizice suma de 335 de milioane de lei, pentru persoane juridice suma de 123 de milioane de lei şi, pentru prima dată, instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale vor avea o axă de finanţare doar a lor, a cărei alocare va fi de 50 de milioane de lei. De asemenea, pentru Programul Rabla Plus persoane fizice am alocat 262 de milioane de lei, pentru persoanele juridice 190 de milioane de lei, iar instituţiile publice vor avea, de asemenea, 100 de milioane de lei alocate numai în această sesiune”, a declarat Laurenţiu-Adrian Neculaescu, directorul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).

Ce presupune Rabla Clasic 2022

Programul Rabla Clasic 2022 are la bază acordarea unei tichet de 6.000 de lei pentru o maşină veche casată sau 9.000 de lei pentru casarea a două vehicule uzate. Voucherul este valabil doar pentru achiziţia unui autoturism nou, cu noxe emise de maximum 160 g CO2/km în regim WLTP. Toți șoferii români trebuie să știe că, pentru achiziţia unei mașini noi, se pot folosi maximum două tichete Rabla.

Sunt disponibile următoarele bonusuri suplimentare: un eco-bonus de 1.500 de lei pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară; un eco-bonus de 1.500 de lei, valabil pentru achiziția unei maşini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 119 g CO2/km în regim WLTP. De asemenea, utilizatorii mai au la dispoziție un eco-bonus de 1.500 de lei pentru cumpărarea unui autoturism nou cu sistem GPL/GNC și un eco-bonus de 3.000 de lei pentru achiziţia unei mașini noi hibrid (fără Plug-In).

Ce trebuie să știi despre Rabla Plus 2022

În ceea ce privește programul Rabla Plus, românii care optează pentru o maşină 100% electrică sau hibrid Plug-in pot beneficia de anumite tipuri de vouchere. Astfel, sunt disponibile eco-tichet de 20.000 de lei, pentru cumpărarea unui autoturism nou hibrid Plug-in, cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP (condiţia obligatorie fiind casarea unei maşini vechi); un eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autovehicul nou hibrid Plug-in, cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP (cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi).

Mai există eco-tichet de 45.000 de lei, pentru achiziţia unei maşini 100% electrice sau un eco-tichet de 48.000 de lei, valabil pentru cumpărarea unei maşini 100% electrice, obligatoriu fiind casarea a două autoturisme vechi. Se poate acorda un eco-bonus de 1.500 de lei pentru fiecare autovehicul uzat, mai vechi de 15 ani şi cu normă de poluare Euro 3 sau inferioară.

Citește și: