19 mai 2022 | 21:18

Incendiu puternic lângă centrala nucleară de la Cernobîl. Norul gros de fum se îndreaptă spre Marea Neagră

ULTIMA ORĂ
Incendiu puternic lângă centrala nucleară de la Cernobîl. Norul gros de fum se îndreaptă spre Marea Neagră

Autoritățile ucrainene sunt în alertă după ce un incendiu puternic a izbucnit aproape de centrala nucleară de la Cernobîl. Peste 45 de hectare de vegetație au luat foc.

Alertă nucleară la Cernobîl. 45 de hectare ard lângă centrală

Update 19 mai, ora 21.17. Norul de fum de la Cernobîl se deplasează spre Odesa și nordul Mării Negre. Din această noapte, tendința de deplasare va fi spre estul Ucrainei și sud-vestul Rusiei, a transmis Administrația Națională de Meteorologie.

Știrea inițială: Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina a adus la cunoștință faptul că reziduurile din pădurea de lângă Zona de Excludere de la Cernobîl au luat foc. Din cauza acestui incident, îngrijorările cu privire la un potențial accident nuclear la Centrală au crescut.

Flăcările se extind dince în ce mai tare din cauza vântului. O femeie a fot salvată din calea incendiului violent, relatează media ucrainene.

„În pădurea din districtul Vîșhorod, litiera forestieră a luat foc. În timpul incendiului, pompierii noștri au salvat un rezident local. La ora 02:10, pe 18 mai, incendiul a fost localizat pe o suprafață de 45 de hectare. Începând cu ora 09:00, s-a raportat descompunere de iarbă uscată și butuci”, informează Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență din Ucraina.

Zona de excludere de lângă centrala de la Cernobîl a fost închisă după topirea reactorului, în anul 1986. Această zonă abandonată este considerată în continuare periculoasă, având în vedere că pământuș conține radiații din momentul dezastrului major.

În zona respectivă se găsesc încă instalații de depozitare nucleară și depozite de deșeuri care ar putea fi adevărate bombe dacă ar lua foc, potrivit avertismentelor făcute de autorități de-a lungul timpului.

Oficialii ucraineni dau asigurări că monitorizează detaliat situația din Zona de excludere, folosind detectoare de radiații, care se află în stare de alertă maximă înaintea „sezonului anual al incendiilor”.

Președintele ucrainean, ceremonie pentru angajații de la Cernobîl. Aceștia au fost decorați pentru că ”au salvat lumea de la o altă catastrofă”

Pe de altă parte, Volodimir Zelenski i-a decorat, marţi, pe angajaţii centralei de la Cernobîl, care “au salvat lumea de o nouă catastrofă”, informează president.gov.ua.

“Le suntem recunoscători celor care au salvat lumea de o nouă catastrofă în 2022. Le mulţumesc angajaţilor centralei de la Cernobîl şi celor din zona de excludere, care au muncit, au stat în centrală şi au asigurat o activitate neîntreruptă în condiţii cu adevărat inumane – sub ocupaţie şi având vieţile ameninţate”, a spus Zelenski.