17 aug. 2022 | 17:30

Încă un oraș mare raționalizează consumul de apă. Interdicție temporară de folosire a apei

ULTIMA ORĂ
Încă un oraș mare raționalizează consumul de apă. Interdicție temporară de folosire a apei

Compania britanică Thames Water a anunțat miercuri că săptămâna viitoare va începe o interdicție temporară de utilizare a apei care acoperă Londra și Valea Tamisei, invocând „condiții meteorologice fără precedent”.

Interdicție la apă

Interdicția urmează să intre în vigoare începând cu 24 august. „Clienții casnici nu trebuie să folosească furtunurile pentru curățarea mașinilor, udarea grădinilor sau a terenurilor agricole, umplerea bazinelor pentru copii și a piscinelor și curățarea ferestrelor”, a precizat compania de utilități.

Explicându-și decizia, compania – una dintre cele câteva din Anglia și Țara Galilor care au anunțat limite de utilizare a apei în ultimele săptămâni – a declarat că temperaturile extreme și valul de căldură din această vară au dus la cea mai mare cerere de apă din ultimii 25 de ani.

„Cea mai secetoasă lună iulie din 1885 încoace, cele mai ridicate temperaturi înregistrate până acum și râul Tamisa care a atins cel mai scăzut nivel din 2005 încoace au dus la scăderea nivelului rezervoarelor din Valea Tamisei și din Londra”, a declarat compania.

Acest lucru ar putea presupune ca întreprinderile să oprească instalațiile de apă din incinta lor și să nu-și spele vehiculele, a sugerat.

„Punerea în aplicare a unei interdicții temporare de utilizare pentru clienții noștri a fost o decizie foarte dificilă de luat și pe care nu am luat-o cu ușurință”, a declarat Sarah Bentley, directorul general al Thames Water.

„După luni de precipitații sub medie și după recentele temperaturi extreme din iulie și august, resursele de apă din regiunea noastră sunt epuizate”, a adăugat Bentley.

Anunțul privind interdicția vine într-un moment în care multe companii de apă se confruntă cu critici legate de scurgerile din conductele lor. La rândul său, Thames Water a declarat că are echipe concentrate pe localizarea și repararea a peste 1.100 de scurgeri pe săptămână.

Ce se întâmplă dacă oamenii ignoră restricțiile

În ceea ce privește punerea în aplicare a interdicției, firma a declarat că speră și se așteaptă ca clienții să continue să folosească apa cu înțelepciune.

„Dacă vom afla că unii clienți ignoră restricțiile, îi vom contacta pentru a ne asigura că sunt conștienți de reguli și că știu cum să folosească apa în mod responsabil și înțelept”, a adăugat aceasta.

„Există infracțiuni penale pentru cei care ignoră în mod repetat solicitările de a respecta interdicția”.

Luna trecută, temperaturile din Marea Britanie au crescut vertiginos, cu maxime de peste 40 de grade Celsius înregistrate pentru prima dată în istorie.

Pe 12 august, Agenția de Mediu din Marea Britanie a anunțat că unele părți ale Angliei au trecut la starea de secetă.

„În zonele afectate de secetă, publicul și întreprinderile ar trebui să fie foarte atenți la presiunile asupra resurselor de apă și ar trebui să folosească apa cu înțelepciune”, au declarat autoritățile.