Fostul trezorier al PSD și-a recunoscut vina și a încheiat un acord cu DNA: 6 ani de închisoare

Fostul trezorier al PSD și-a recunoscut vina și a încheiat un acord cu DNA: 6 ani de închisoare

Mircea Drăghici, fost trezorier al PSD, şi Constantin Nicolescu, fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, au fost achitați în dosarul Consultanța, de către Înalta Curte de Casație și Justiție. Cei doi erau acuzați de fapte ca abuz în serviciu, instigare la abuz în serviciu sau complicitate la abuz în serviciu, pentru fapte din 2009-2010. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.

Foști lideri PSD, achitați de ÎCCJ într-un dosar de abuz în serviciu

Update 29 iunie, ora 16:00 – Fostul trezorier al PSD, afla în arest, și-a recunoscut vina în dosarul privind subvențiile de la partid.

″În perioada 10 aprilie 2017 – 22 mai 2018, Drăghici Mircea Gheorghe, în calitatea menționată mai sus, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, ar fi utilizat suma totală de 550.522 lei din conturile partidului pentru achitarea, către o societate comercială, a unor cheltuieli ocazionate de deplasarea și/sau cazarea în destinații turistice exotice a sa și a altor persoane”.

Din această sumă, 231.040 lei ar fi reprezentat o parte din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă.

“Pe parcursul urmăririi penale s-au depus într-un cont deschis de ANABI pe numele inculpatului, sumele reprezentate de paguba cauzată și cheltuielile judiciare efectuate în etapa urmăririi penale, fiind dispuse măsuri asiguratorii pe acele sume de către procurorii DNA”, informează procurorii.

Cei foi au fost trimiși în judecată de DNA în 2015 pentru fapte ce ar fi avut loc în 2009. Potrivit deciziei de miercuri a instanței, în cazul acesta „fapta nu există”. La decizie poate fi făcut apel în termen de 10 zile.

În rechizitoriul de acum 7 ani, procurorii DNA  îl acuzau pe Nicolescu ar fi încercat să ajute un magistrat să ocupe o funcție de conducere într-o instanță.

În acest dosar, au mai fost trimişi în judecată a 38 de inculpaţi care, la vremea comiterii infracțiunilor, erau primari şi viceprimari de localităţi din judeţul Argeş. Judecătorii au decis rejudecarea de la zero a dosarului.

În noiembrie 2015, Mircea Drăghici, Constantin Nicolescu, 38 de primari şi viceprimari de comune, un fost director executiv al Agenţiei de Implementare a Proiectelor Argeş şi două angajate ale unei firme de consultanţă au fost trimiși în judecată de către procurorii DNA Piteşti.

În dosar s-a stabilit un prejudiciu total de aproape un milion de lei, reprezentând paguba adusă unui număr de 35 de primării din Argeș prin încheierea unor contracte de consultanţă cu o firmă apropiată de Mircea Drăghici.

 

Citește și: