Fostul prim-ministrul francez François Fillon a fost condamnat la 4 ani de închisoare. De ce a fost acuzat

Fostul prim-ministrul francez François Fillon a fost condamnat la 4 ani de închisoare. De ce a fost acuzat

Lovitură pe scena politică din Franța. Fostul premier François Fillon a fost condamnat la patru ani de închisoare, dintre care unul cu executare. O curte de apel din Paris a dat această decizie într-un dosar legat de angajările fictive ale soţiei sale, Penelope Fillon.

Închisoare cu executare pentru un fost premier francez. Acuzațiile care i se aduc lui François Fillon

Procesul a bubuit chiar în plină campanie prezidențială, în anul 2017, când François Fillon fusese ales din partea dreptei să candideze. Totodată, fostul premier a fost obligat să achite o amendă de 375.000 euro şi a primit 10 ani de interdicţie de a candida pentru o funcţie publică.

Partenera de viață a lui Fillon a primit închisoare cu suspendare, o pedeapsă financiară de 375.000 euro şi doi ani interdicţie de a candida. Înlocuitorul fostului prim-ministru în postul de deputat, a fost condamnat și el la trei ani de închisoare cu suspendare şi 5 ani de interdicţie de a candida.

Amândoi au fost obligați să plătească aproximativ 800.000 euro către Adunarea Naţională, pedeapsă consemnată în parte civilă. Decizia nu este definitivă și se poate contesta. Totodată, Fillon are posibilitatea să nu execute pedeapsa în închisoare. Dacă acsta decide să nu depună recurs, un judecător îl va chema în fața sa și ar putea hotărî ca politicianul să fie supravegheat prin purtarea unei brăţări electronice.

Ce legături sunt între Francois Fillon și Rusia lui Putin

La finalul anului trecut, Fillon intrase în echipa consiliului director al gigantului rus petrochimic Sibur. Fostul premier a devenit membru al companiei rusești pe 17 decembrie, ca „director independent”.

Gigantul e condus de oligarhii ruși Leonid Michelson și Ghenadi Timcenco. Cel din urmă este cunoscut pentru relațiile bune pe care le are cu Vladimir Putin, ale cărui activități au fost legate strâns de liderul de la Kremlin, spunea Trezoreria SUA în 2014. Totodată, Chiril Șamalov, care e fostul ginere al președintelui rus, este acționar la companie. În 2013, a cumpărat cu 100 de dolari o participație de 3,8% care era estimată la 380 de milioane de dolari, potrivit unei investigații a IStories.

În vara lui 2021, Fillon a fost numit de guvernul rus în consiliul de administrație al companiei petroliere de stat Zaroubejneft și lucrează drept consultant prin firma sa Apteras.

Citește și:
Etichete: