Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat din nou, după o lună de pauză. Cum a decurs convorbirea

Emmanuel Macron și Vladimir Putin au discutat din nou, după o lună de pauză. Cum a decurs convorbirea

Președintele francez Emmanuel Macron a discutat la telefon cu liderul rus Vladimir Putin, fiind primul astfel de contact după data de 29 martie. Potrivit presei din Haxagon, discuția telefonică ar fi durat două ore și 10 minute. De la ultima convorbire cu omologul său rus, Macron a câștigat al doilea mandat de președinte al Franței și a fost felicitat de mulți lideri ai lumii, inclusiv de Kremlin.

Macron și Putin au discutat la telefon

Emmanuel Macron și Vladimir Putin s-au auzit, marți, 3 mai, la telefon, inițiativa aparținându-i președintelui Franței, după dialogul purtat recent cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski. Cei doi șefi de stat europeni au avut numeroase convorbiri în ultimele luni, inclusiv opt dialoguri de la începutul invaziei ruse, dar nu și-au mai vorbit după descoperirea măcelului de la Bucha (regiunea Kiev).

Zeci de cadavre au fost găsite pe străzi, în curți sau case, cu mâinile legate la spate și împușcate, după plecarea soldaților ruși. Comunitatea internațională a acuzat Moscova de crime de război, însă, oficialii ruși neagă totul, dând vina pe Ucraina că încearcă să mușamalizeze adevărul. Calificând „de nesuportat” imaginile cu civilii omorâți, Macron a afirmat că Federația Rusă ar trebui să răspundă pentru acest masacru.

Președintele Franței a fost aspru criticat pentru că ține legătura cu liderul rus

Desele discuții telefonice cu liderul de la Kremlin i-au adus numeroase critici președintelui francez, atât pe plan intern, cât și internațional, inclusiv din partea premierului polonez Mateusz Morawiecki. Însă, Emmanuel Macron a respins acuzațiile, invocând necesitatea de a păstra deschisă o linie de dialog cu Vladimir Putin, ceea ce, în opinia sa, nu este o „dovadă de complezență şi nici de slăbiciune”.

„Este de datoria mea să vorbesc cu el, avem nevoie de asta. Nu voi înceta să o fac”, spunea șeful de stat francez în aprilie.

Emmanuel Macron a purtat discuții și cu Zelenski

În cadrul dialogului de sâmbătă cu Volodmir Zelenski, președintele Franței a anunțat că țara sa își va intensifica trimiterea de material militar și ajutor umanitar în Ucraina. Livrările au ajuns, până acum, la peste 615 tone de echipamente.

Pe de altă parte, premierul britanic Boris Johnson s-a adresat, marți, prin videoconferință, Radei Supreme, parlamentul unicameral ucrainean. Gestul prim-ministrului este o premieră pentru un lider occidental, fiind primit cu aplauze în forul parlamentar de la Kiev, unde a fost prezent și Volodimir Zelenski. Johnson ar urma să anunțe un ajutor militar suplimentar, în valoare de 300 de milioane de lire sterline, pentru armata ucraineană.

Citește și: