06 iul. 2022 | 10:30

Foametea globală, din cauza Rusiei: pâinea noastră cea de toate zilele este în pericol

ACTUALITATE
Foametea globală, din cauza Rusiei: pâinea noastră cea de toate zilele este în pericol

Foametea globală este fezabilă, din cauza blocadei rusești a porturilor de la Marea Neagră și a sancțiunilor asupra Moscovei.

UE studiază cum să evite acest lucru, blocada porturilor de la Marea Neagră împiedică mișcarea cerealelor recoltate în Ucraina, stârnind temeri de foamete în cele mai vulnerabile părți ale planetei. Ca referință, Ucraina este considerată unul dintre principalele grânare ale lumii: 90% din exporturi s-au făcut prin Marea Neagră, în special prin portul Odesa, ale cărui nave nu mai pot transporta cereale acum.

Spre exemplu, înainte de invazie, uleiul de floarea soarelui ucrainean reprezenta 49,6% la sută din volumul comerțului global, porumbul reprezenta 15,3%, orzul, 12,6% și grâul, 10%.

Foametea globală e la colț

În ceea ce privește culturile rusești, procentul de grâu a fost de 24,1%, uleiul de floarea soarelui, 23,1%, floarea soarelui, 19,6% și orzul, 14,2%. Mai mult, Moscova este, de asemenea, un exportator de îngrășăminte, dar a încetat să le comercializeze ca răspuns la sancțiunile impuse de SUA și UE, conform BBC.

Aertismentul ONU arată că că 1,4 miliarde de oameni ar putea fi afectați de penuria de grâu și alte cereale în zone vulnerabile precum Orientul Mijlociu și Africa. Prețurile au crescut din cauza războiului și au provocat deja restricții la export, echivalente cu 16% din cerealele vândute la nivel global. Acest luru înseamnă că s-au depășit pragurile înregistrate după criza alimentară din 2007-2008.

Mai mult, din toamnă, peste buzunarele românilor se va mai pune o presiune. Prețul pâinii urmează să crească chiar și cu 40%, avertizează specialiștii.

Paradoxal, deși se spune despre noi că suntem grânarul Europei, iar fostul ministru al Agriculturii dădea asigurări, săptămânile trecute, că noi producem mai multe cereale decât consumăm, vom ajunge să cumpărăm pâine „pe caiet”. Creșterea atât de agresivă a prețurilor, cu 40%, va fi greu de suportat pentru bugetele deja diminuate ale românilor, care suferă cheltuieli explozive în ultimele luni.

Șeful diplomaţiei europene acuză Rusia că pune lumea în pericolul foametei, prin blocarea exporturilor de cereale din Ucraina şi prin restricţiile asupra propriilor exporturi. Josep Borrell a spus că ameninţările la adresa securităţii alimentare şi „bătălia naraţiunilor” cu Rusia cu privire la realitatea sancţiunilor impuse Moscovei se vor afla în centrul discuţiilor dintre miniştrii afacerilor externe ai ţărilor din UE, la Luxemburg.

„Suntem gata să conlucrăm cu ONU pentru a preveni orice impact indezirabil al sancţiunilor noastre asupra securităţii alimentare mondiale”, a declarat Josep Borrell.