Fără „origini sănătoase”, dar iubit de români, moare pe scenă sub privirile soției. Emil Hossu mai avea să spună doar atât la final: „Te iubesc!”

ACTUALITATE
Fără „origini sănătoase”, dar iubit de români, moare pe scenă sub privirile soției. Emil Hossu mai avea să spună doar atât la final: „Te iubesc!”
03 dec. 2022 | 15:57

Emil Hossu a fost unul dintre cei mai iubiți actori români, iar în ciuda vieții tumultoase, acesta a murit pe scenă, sub privirile soției sale, în timpul unor repetiții.

Emil Hossu se năștea în data de 24 noiembrie 1941 la Ocna Sibiului. Înainte de a păși pe scenele românești, copilăria acestuia a fost presărată cu multe greutăți. Atunci când Transilvania de Nord era cedată Ungariei, familia sa decide să se mute în Cluj.

Tatăl lui Emil, alături de întreaga sa familie, sunt deportați într-un lagăr nazist din Germania în data de 23 august 1945, acolo unde petrec un an și trei luni. La acea vreme, iubitul actor avea doar patru ani, acesta fiind unele dintre cele mai grele momente, după cum chiar el povestea.

„Aveam doar 4 ani. Am stat un an şi trei luni în Germania în lagărul diplomaţilor, cu sârmă ghimpată, cu santinelă, domiciliu forţat. Am trecut prin momente grele, cum ar fi traversarea unor gări în vagoane de vite, chiar cu puţin timp înainte de bine cunoscutul bombardament de la Dresda. Ţin minte, pentru că povestea aceasta era mereu amintită de ai mei. Deşi aş fi avut motive de supărare, am vrut totuşi să fac această profesie şi am jucat de toate”, povestea Emil Hossu.

a murit pe scenă

In ciuda carierei impresionante, in copilarie, Emil Hossu a fost deportat intr-un lagar din Germania nazista

După ce iese din lagăr, întreaga familie se întoarce în România însă bunurile precum casa, mașina și afacerea tatălui său sunt confiscate. Mai mult, acesta este trimis să depună muncă silnică la Canalul Dunăre – Marea Neagră de unde se întoarce după jumătate de an.

Din cauza faptului că nu avea „origini sănătoase”, Emil Hossu reușește să intre la ATF abia din cea de-a treia încercare, iar la un an după absolvire, în 1966, acesta debutează în teatru cu piesa „Petru Rareș”. Figurează ca angajat oficial în anul 1968 la Teatrul Notarra, după ce a jucat alți doi la Giulești unde l-a avut ca un prim partener de scenă pe George Constantin. Unul dintre cele mai notabile roluri ale regretatului actor a fost cel din „Secretul lui Bachus” din 1984, dar și cel din „Sosesc păsările călătoare” din 1985.

Filmografia sa mai numără titluri cunoscute precum ”Cerul începe la etajul III” (1967), ”La datorie” (1968), ”Ciuta” (1970), ”Cântecele mării” (1971), ”Decolarea” (1971), ”Toamna bobocilor” (1975), ”Accident” (1977), ”Regăsirea” (1977), ”Iarna bobocilor” (1977), ”Muntele alb” (1978), ”Pentru patrie” (1978), ”Bună seara, Irina” (1980), ”La răscrucea marilor furtuni” (1980), ”Convoiul” (1981), ”Iată femeia pe care o iubesc” (1981), ”Secretul lui Bachus” (1984), ”Sosesc păsările călătoare” (1984), ”Zbor periculos” (1984), ”Eroii n-au vârstă” (1984), ”Noi, cei din linia întâi” (1985), ”Vară sentimentală” (1986), ”Cale liberă” (1986), ”Secretul lui Nemesis” (1987), ”Harababura” (1990), ”Balanța” (1992), ”Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), ”Liceenii în alertă” (1993), ”Straniul paradis” (1995), ”Punctul zero” (1996), ”Chiquititas” (2007), ”Fetele marinarului” (2009).

Actorul a murit pe scenă în timpul repetițiilor

Pe plan sentimental, Emil Hossu se căsătorește prima dată cu violonista Ana Hossu cu care are un băiat, Dan Hossu. Căsnicia nu rezistă, astfel că actorul se recăsătorește a doua oară cu Catrinel Dumitrescu, mariaj care durează până la moartea acestuia și care are și un secret, după cum a povestit pentru Taifasuri în 2007.

„Am descoperit că avem în comun relaţiile sociale, dar şi profesia, avem aceleaşi lucruri care ne plac şi, în primul rând, suntem foarte deschişi. Nu trebuie să o mint, de exemplu, ca să merg să joc o partidă de pocher, cum se mai întâmplă uneori, să am relaxări din acestea mai zburdalnice şi să fiu nevoit să spun că mă duc la bibliotecă. Nu…Ce se întâmplă aia facem. Reciproca este valabilă. Comunicăm şi, foarte important, ne place tot mai mult să stăm acasă, dar nu pentru că am fi devenit comozi…

Gândim la fel, iubim la fel. Nu am avut sentimentul de teamă când ne-am cunoscut. Dacă aşa s-a întâmplat, aşa a fost să fie! Dar ştiţi cum e, orice pasaj ce presupune şi privire în urmă creează un mic disconfort de nostalgie, însă perspectiva şi dialogul direct au primat. Chiar ţin minte că noi glumeam odată (ea fiind Balanţă, eu Săgetător), când mi-a spus că e ghinionistă. Eu i-am spus că sunt norocos, iar norocul meu e mult mai mare decât ghinionul ei, aşa că, împreună o să fim norocoşi.”

a murit pe scenă

Emil Hossu a fost impreuna cu cea de-a doua sotie a sa, Catrinel Dumitrescu, vreme de aproape doua decenii

Actorul moare în data de 25 ianuarie 2012, chiar înainte de a urca pe scena Teatrului Notarra. Acesta se afla în timpul repetițiilor la piesa „Aniversarea”, alături de soția sa Catrinel Dumitrescu. Un echipaj SMURD s-a prezentat la fața locului, însă nimic nu s-a mai putut face pentru artist. Acesta moare sub privirile îndurerate ale soției din cauza unui infarct. Martorii aflați la fața locului au afirmat că ultimele cuvinte ale lui Emil Hossu au fost: „Te iubesc, Catrinel!”, fiind cea cu care și-a împărțit ultimele două decenii ale vieții sale.