08 sept. 2022 | 13:13

Doctorul care a făcut “elixirul vieții veșnice” a murit la vârsta de 148 de ani, 9 luni, 3 săptămâni și 4 zile: care e, de fapt, adevărul

ACTUALITATE
Doctorul care a făcut “elixirul vieții veșnice” a murit la vârsta de 148 de ani, 9 luni, 3 săptămâni și 4 zile: care e, de fapt, adevărul

O piatră funerară bizară poate fi găsită într-un cimitir din Hertfordshire, Anglia. Pe ea scrie „În memoria lui William Mead, care a părăsit această viață la 28 octombrie 1652, la vârsta de 148 de ani și 9 luni, 3 săptămâni și 4 zile”. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu doctorul care a făcut “elixirul vieții veșnice”.

Se spune că Mead a făcut mai multe tipuri de medicamente. Printre acele produse farmaceutice de casă a fost un “elixir pentru viață lungă” care, se pare, a fost într-adevăr foarte eficient pentru Mead.

Piatra lui funerară poate fi găsită într-un cimitir din Ware, un oraș care se află la 24 de kilometric în afara Londrei. Aici, Mead a devenit o legendă locală al cărei secret al vieții lungi poate avea, de fapt, mai mult de-a face cu marketingul decât cu medicina inovatoare.

La 148 de ani, 9 luni, 3 săptămâni și 4 zile, Mead s-ar fi născut în ianuarie 1504, scrie HertsLive, cu doar câțiva ani înainte de numirea lui Henric al VIII-lea. Până în anul 2022, nimeni nu a trăit până la 148 de ani, iar speranța de viață la momentul morții lui Mead era de 30 până la 40 de ani. Deci, care e adevărul, de fapt?

Ce s-a întâmplat cu doctorul vieții veșnice

Povestea spune că, după moartea lui, soția lui Mead a văzut o oportunitate în inscripția pietrei sale funerare. Cum mai bine să comercializezi un elixir pentru viață lungă decât să te lauzi cu vârsta de un secol și jumătate a creatorului său?

Într-o carte care conține toate mențiunile despre Hertfordshire din The Gentleman’s Magazine între 1731-1800, un pasaj intitulat „The Mead Family Of Ware” indică faptul că investigațiile unui scriitor au relevat că inscripția de pe piatra funerară fusese reînnoită. Placa inițială, aparent foarte uzată, fusese mutate, în schimb, pe treptele ușii bisericii.

Se pare că și restul pietrelor funerare ale familiei Mead au fost mutate „la marginea vechii curți a bisericii”, dar faimosul Dr Mead va rămâne „întins la nivelul ierbii la sudul bisericii”. Articolul face, de asemenea, referire la faptul că Mead a fost probabil legat de „Medicamentele brevetate ale lui Mead”, care au fost vândute de chimiști pe strada Ware’s High Street, în secolul al XIX-lea, și că acest lucru poate explica aparenta completare a pietrei funerare, deoarece aceasta a continuat să fie cooptată ca reclamă pentru preparatele sale de longevitate.

Conform înregistrărilor bisericii, piatra funerară a fost tăiată în ianuarie 1797 de un pietrar Hertford numit David Cock. Dacă abordarea unică a marketingului a fost o cerere pe care doctorul Mead a făcut-o sau o mișcare ingenioasă de afaceri din partea soției sale și a viitorilor chimiști, este dificil de stabilit cu siguranță.