Discuții la ONU pentru crearea unui grup de contact umanitar ca să reunească Ucraina și Rusia

Discuții la ONU pentru crearea unui grup de contact umanitar ca să reunească Ucraina și Rusia

Întâlnire la cel mai înalt nivel în această săptămână. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, va discuta cu secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare. Cei doi se vor vedea în Turcia în speranța de a crea un „grup de contact umanitar” care să reunească Ucraina şi Rusia.

Discuții la ONU pentru crearea unui grup de contact umanitar ca să reunească Ucraina și Rusia

Martin Griffiths, secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare, va ajunge în Turcia miercuri și va rămâne o singură noapte. În declarație, el nu a menționat că se va vedea cu șeful statului turc.

Martin Griffiths a avut la început lunii aprilie o vizită la Moscova, înaintea unei deplasări la Kiev, în speranța de a obține un armistiţiu umanitar în Ucraina şi de a prezenta o serie de măsuri cu scopul de a ușura intervenţiile umanitare în Ucraina în război.

Kievul „a acceptat ideea a ceea ce numim un grup de contact umanitar” care ar pune în jurul mesei pe Ucraina şi Rusia în urma colaborării cu ONU, a indicat Martin Griffiths, exprimându-şi speranţa că „Turcia va putea găzdui (pe teritoriul său) grupul de contact umanitar” în proiect.

„Turcia este, de asemenea, implicată” în încercările de a scoate civili din Mariupol, „un efort naval” care vizează aproximativ „800 de persoane”, a spus responsabilul ONU.

Zelenski vine cu un mesaj acid la ONU: Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate?

Volodimir Zelenski a solicitat Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite să ofere garanții de securitate Ucrainei și a cerut din nou pedepsirea Rusiei pentru crime de război.

„Unde este securitatea pe care trebuie să o garanteze Consiliul de Securitate? Nu există. Deși există un Consiliu de Securitate. Deci, unde este pacea? Care sunt acele garanții pe care Națiunile Unite trebuie să le garanteze?

Aș dori să vă reamintesc articolul 1, capitolul 1 al Cartei ONU. Care este scopul organizației noastre? Scopul ei este menținerea păcii. Și acum Carta ONU a fost încălcată literalmente, începând cu articolul 1. Ce rost au toate celelalte articole?” a întrebat el în discursul său.

Totodată, președintele rus a cerut investigații complete și transparente în ceea ce privește crimele de război comise de Rusia în Ucraina.

 

 

Etichete: