22 iul. 2022 | 09:25

Despăgubirea record plătită în 2021, pentru o mașină: suma este formată din 6 cifre

ACTUALITATE
Despăgubirea record plătită în 2021, pentru o mașină: suma este formată din 6 cifre

Valoarea mai mari 10 daune plătite în 2021 de asigurătorii din România în baza polițelor facultative CASCO a depășit 5 milioane de lei adică aproape un milion de euro, potrivit analizei realizate la nivelul celor membri ai Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România.

Dintre acestea, valoarea maximă a despăgubirilor plătite este mai mare de 500.000 de lei, fiind achitată în urma unui accident rutier. Din primele 10 cele mai mari plăți pentru acest tip de asigurări, șase s-au datorat accidentelor de circulație, trei au fost cauzate de incendii și una din cauza inundațiilor, a detaliat asociația în raportul său.

La nivelul întregii piețe, despăgubirile totale plătite în baza polițelor CASCO s-au ridicat la peste 2 miliarde de lei adică aproximativ 410 milioane de euro, în creștere cu circa 10% față de anul anterior, arată datele oficiale ale Autorității de Supraveghere Financiară. În România, erau în vigoare la finele anului trecut puțin peste 1 milion de polițe facultative CASCO.

Ce a declarat UNSAR

„În ciuda speculațiilor asociații care nu are competențe de specialitate și care pare a urmări să inducă un sentiment de neîncredere la nivelul societății vizavi de conceptul de asigurare, sistemul de asigurări auto este alături de români atunci când neprevăzutul se produce. Statisticile arată că asigurății din România au achitat, în medie, în fiecare zi a anului trecut, despăgubiri de peste 1 milion EUR pentru daunele CASCO și aproape 2 milioane EUR pentru daunele aferente polițelor RCA”, au declarat reprezentanți UNSAR.

Asociația subliniază că orice fel de dezbatere publică în ceea ce privește sectorul asigurărilor auto și la funcționarea instituțiilor asociate ale acestuia ar trebui să plece de la datele oficiale ale autorităților publice care să aibă atribuții cu privire la piața asigurărilor, și nu ale speculațiilor unor entități private care pot induce opinia publică în eroare.

„În acest context dificil pe care îi traversăm, trebuie să dăm cu toții dovadă de responsabilitate. O asigurare este cu atât mai importantă acum”, au declarat reprezentanții UNSAR.