23 sept. 2022 | 12:55

Descoperire uimitoare lângă București: situl de la Străulești-Măicănești încă are ce oferi

ACTUALITATE
Descoperire uimitoare lângă București: situl de la Străulești-Măicănești încă are ce oferi

Se pare că situl arheologic de la Străulești-Măicănești încă are suficient de oferit cercetătorilor, astfel că noi artefacte au fost descoperite, de curând, aici.

Situl este situat lângă București, între șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești și râul Colentina și a fost deschis, pentru prima dată, în anul 1960, de atunci fiind întreprinse mai bine de 22 de campanii de cercetare arheologică.

În cadrul acestora au fost descoperite așezări omenești din secolele III și IV e.n., fiind și o sursă informații cruciale despre migrațiile care s-au petrecut aici, dar și despre Eviul Mediu. Mai mult, s-au constatat inclusiv urme fine de locuire, datând din perioada neolitică și a bronzului, informează Muzeul Curtea Veche, pe pagina oficială de Facebook a instituției.

Străulești-Măicănești descoperire

Foto: Muzeul Municipiului București

Noile descoperiri oferă date despre locuirea din perioada daco-romană

Aici, recent, au fost descoperite urme ale locuirii din perioada daco-romană, fiind identificate instalații de ardere sau gropi menajere.

De asemenea, s-au găsit oase de animale, bucăți de ceramică, dar și chirpici arși (n.r. un fel cărămidă din lut și paie, folosită și astăzi la construirea caselor, cu precădere în zona Moldovei).

Cât despre bucățile de ceramică descoperite în acest sit arheologic, se presupune că acestea ar aparține tradiției Latène. Alături de acestea erau, de asemenea, și bucăți din amfore romane, însă și alte vase de import, din acea perioadă.

Locuința descoperită ar fi fost, la un moment dat, abandonată, sugerează arheologii, fiind ulterior folosită de ceilalți locuitori drept groapă menajeră.

Importanța acestor descoperiri este una crucială pentru arheologi și istorici, de vreme ce ajută la concretizarea unei legături cronologice între perioadele de locuire, oferind, totodată, indicii despre modul în care oamenii acelor timpuri își desfășurau viața .

„Situl Străulești-Măicănești, situat între malul nordic al râului Colentina și șoseaua Gheorghe Ionescu Sisești, suprapune una dintre zonele cele mai intens locuite de pe teritoriul Bucureștiului. De la descoperirea sitului în anul 1960 și până în prezent au fost întreprinse 22 de campanii de cercetare arheologică sistematică care au scos la iveală ample așezări din perioada secolelor III-IV d. Hr., perioada migrațiilor și Evul Mediu, precum și urme sporadice de locuire din neolitic și epoca bronzului.
Descoperirile recente au oferit noi date privind locuirea din perioada secolelor III-IV, atribuită populației daco-romane. Au fost identificate și cercetate noi locuințe, instalații de ardere și gropi menajere.
Dintre acestea, o locuință cercetată în luna mai a acestui an se remarcă prin inventarul bogat, alcătuit din fragmente ceramice, oase animale și chirpici ars. A fost recuperată atât ceramică locală, de tradiție Latène, cât și fragmente din amfore romane și alte vase de import. Aspectul locuinței și dispunerea inventarului arheologic indică faptul că locuința a fost abandonată într-o manieră organizată, în timp ce restul așezării și-a continuat existența. După abandon, groapa bordeiului ar fi fost folosită de membrii așezării pentru depozitarea deșeurilor menajere.
Prin analogii cu inventarul complexelor din apropiere pot fi stabilite relații cronologice între locuințele așezării. Astfel de descoperiri reprezintă, așadar, verigi de legătură importante pentru documentarea fazelor de locuire”, se arată pe pagina de Facebook a Muzeului Curtea Veche.

Străulești-Măicănești descoperire

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele