17 feb. 2022 | 17:40

Descoperire arheologică uimitoare: de când datează așezarea romană

ACTUALITATE
Descoperire arheologică uimitoare: de când datează așezarea romană

O descoperire arheologică uimitoare a fost făcută în județul Vâlcea. O aşezare romană a fost descoperită de către arheologi.

Săpăturile au scos la lumină fragmente ceramice şi dovezi ale construcţiilor temporare din lemn, care erau folosite de către soldaţi ca puncte de supraveghere, conform G4media.

Această descoperire arheologică a fost făcută la graniţa dintre municipiul Râmnicu Vâlcea şi localitatea Mihăeşti, de către angajaţii Muzeului de Istorie.

Directorul Muzeului judeţean Vâlcea, Claudiu Tulugea, a declarat că a fost găsită o veche aşezare a trupelor auxiliare ale Imperiului Roman, aşa numitele cohorte.

”Sunt descoperite la ora actuală 16 complexe, gropi menajere, locuinţe. Cert este că aşezarea a dăinuit undeva între anii 102 şi 105, pentru că aici era un punct strategic care făcea legătura cu depresiunea Horezu. După anul 105 începe al doilea război daco-roman şi toată aşezarea este cucerită şi romanii se retrag din zona aceasta”, a explicat Tulugea.

Potrivit autorităților, aşezarea romană descoperită recent era legată de centrul de putere de la Buridava romană şi reconfirmă faptul că în zonă există urme ale civilizaţiei romane.

Descoperire arheologică inedită în Constanța: ce au găsit muzeografii sub Teatrul de Stat

Nu cu mult timp în urmă, o altă descoperire arheologică importantă a fost făcută și la Constanța.

O descoperire arheologică importantă a fost făcută la Constanța. Zidul vechii Cetăţi Tomis a fost descoperit în timpul lucrărilor care au loc în această perioadă la Teatrul de Stat Constanţa. Aceste lucrări își propun consolidarea clădirii şi creşterea eficienţei energetice. Lucrările din cadrul proiectului „Creşterea eficienţei energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanţa” sunt programate a se finaliza la sfârşitul acestui an. Valoarea investiţiei este de aproape cinci milioane de lei.

Anunţul despre descoperirea arheologică a fost făcut de primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, pe pagina sa de Facebook. El a postat, pe lângă acest text, și un video care arată descoperirea din foaierul Teatrului de Stat Constanța.

Am venit la facultate în București, de la malul mării, acum nouă ani. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, secțiunea Comunicare și Relații ... vezi toate articolele