19 aug. 2022 | 11:55

De ce au animalele cozi, dar oamenii nu: teoria oamenilor de știință

ACTUALITATE
De ce au animalele cozi, dar oamenii nu: teoria oamenilor de știință

Oamenii de știință au găsit fosile de animale cu cozi care datează de sute de milioane de ani. Atunci, peștii timpurii își foloseau cozile în formă de evantai ca înotătoare pentru a se deplasa prin oceane și a scăpa de prădători.

Pe măsură ce acești pești au evoluat în creaturi care trăiesc pe pământ, și cozile lor au început să se schimbe.

Indiferent dacă aparțin reptilelor, insectelor, păsărilor sau mamiferelor, cozile servesc unei varietăți de scopuri. Animalele moderne își folosesc coada pentru orice, de la echilibru. la comunicare și găsirea perechii.

Multele întrebuințări ale unei cozi

Oamenii de știință cred că dinozaurii, inclusiv Tyrannosaurus rex, își balansau coada dintr-o parte în alta pentru a-și echilibra capetele și corpurile greoaie în timp ce mergeau pe două picioare. Această mișcare le permitea să alerge suficient de repede pentru a-și prinde prada.

În mod similar, cangurii din ziua de azi își folosesc coada pentru echilibru atunci când sar.

Pisicile și alte animale care se cațără au adesea cozi stufoase sau lungi care le ajută să se echilibreze.

Maimuțele își folosesc cozile lungi pentru echilibru în timp ce se se agață cu ele de ramurile copacilor din pădure.

Cozile altor animale au devenit chiar arme. Șerpii cu clopoței au nasturi de piele uscată pe coadă. Acest lucru avertizează orice animal că șarpele se pregătește să atace.

Și insectele au cozi, dar au evoluat separat de alte animale cu coloană vertebrală, cum ar fi peștii și mamiferele. Majoritatea insectelor care au așa ceva, își folosesc cozile pentru a depune ouă sau pentru a înțepa și paraliza gazdele sau prada. La unele, cum ar fi viespile, cozile lor pot face ambele lucruri, deoarece anumite viespi parazite își pot depune ouăle în interiorul unei gazde.

Animalele care pasc, cum ar fi zimbrul, vaca, zebra sau calul, își folosesc cozile pentru a se apăra de insecte.

La rândul lor, păsările se echilibrează, în timp ce stau pe creanga unui copac, dar și în timpul zborului.

Câinii își folosesc și ei coada pentru comunicare, dar asta știai deja.

Oamenii de știință cred că aceste „accesorii” au dispărut de la strămoșii noștri umani în urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani. Odată ce au început să meargă drept, în două picioare, nu au mai avut nevoie de cozi pentru echilibru.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele