22 iun. 2022 | 12:43

Cutremur cu mangitudine de 5,9 în Afganistan: Aproape 1000 de oameni au murit și peste 600 sunt răniți

ULTIMA ORĂ
Cutremur cu mangitudine de 5,9 în Afganistan: Aproape 1000 de oameni au murit și peste 600 sunt răniți

Un cutremur cu magnitudinea de 5.9 provocat moartea a cel puțin 250 de persoane și zeci de răniți în Afganistan, a declarat pentru BBC un oficial local. Imagini distribuite pe rețelele de socializare au arătat oameni pe targă, dărâmături și case ruinate în provincia Paktika.

Tragedie în Afganistan. 250 de morți în urma unui cutremur

Update 12:44 – Un cutremur puternic a lovit miercuri dimineață provincia Paktika din estul Afganistanului, provocând moartea a cel puțin 900 de persoane și rănirea altor câteva sute, au anunțat oficialii, iar bilanțul se așteaptă să crească pe măsură ce salvatorii sapă printre locuințele prăbușite.

Bilanțul victimelor cutremurului din cursul nopții a crescut la cel puțin 920 de morți, a declarat miercuri ministrul adjunct al țării pentru gestionarea dezastrelor.

„Până în prezent, informațiile pe care le avem sunt că cel puțin 920 de persoane au murit și 600 rănite”, a declarat Sharafuddin Muslim într-o conferință de presă.

Cutremurul cu magnitudinea 5,9 a lovit cel mai puternic în terenul accidentat din estul țării, unde oamenii duc deja o viață grea într-o țară aflată în pragul unui dezastru umanitar agravat de preluarea puterii de către talibani în august.

Anterior, agenția de știri de stat afgană Bakhtar a estimat numărul de morți la peste 280, adăugând că se crede că zeci de persoane ar fi prinse în clădirile prăbușite.

Un oficial guvernamental local a declarat pentru sursa citată că bilanțul de peste 250 de morți este posibil să crească și că alte peste 150 de persoane au fost rănite.

Cutremurul s-a produs la aproximativ 44 km de orașul Khost, situat în sud-estul țării.

„Din nefericire, noaptea trecută a avut loc un cutremur puternic în patru districte din provincia Paktika, care a ucis și rănit sute de compatrioți ai noștri și a distrus zeci de case”, a scris pe Twitter purtătorul de cuvânt al guvernului, Bilal Karimi.

„Îndemnăm toate agențiile de ajutorare să trimită imediat echipe în zonă pentru a preveni alte catastrofe.”

Cutremurele au fost resimțite pe mai mult de 500 km din Afganistan, Pakistan și India, potrivit Centrului Seismologic European Mediteranean, citat de Reuters.

Afganistan și Pakistan, afectate de cutremur

Centrul a precizat că martorii au raportat că au simțit cutremurul în capitala Afganistanului, Kabul, precum și în capitala Pakistanului, Islamabad.

Cu toate acestea, nu au fost raportate imediat victime, iar cutremurul nu a provocat aproape niciun fel de pagube acolo.

Cutremurul – care a avut loc la primele ore ale dimineții, în timp ce mulți oameni dormeau – a avut magnitudinea 5,9 la o adâncime de aproximativ 51 km, potrivit US Geological Survey.

Cutremurele pot provoca pagube semnificative în Afganistan, în special în numeroasele zone rurale, unde multe locuințe nu sunt la fel de stabile sau bine construite.