02 oct. 2022 | 18:47

Cum se schimbă culoarea ochilor pe parcursul vieții și de ce se întâmplă asta

ACTUALITATE
Cum se schimbă culoarea ochilor pe parcursul vieții și de ce se întâmplă asta

Atunci când se nasc, copiii au o culoare a ochilor, însă nu toți păstrează acea culoare. Cu siguranță ai observat și tu că se schimbă culoarea ochilor, însă nu știi motivul din spatele acestei schimbări.

Ne-am putea gândi la culoarea ochilor noștri ca una dintre trăsăturile noastre fizice definitorii, la fel de personală pentru noi ca forma nasului nostru. Este o trăsătură care ne poate lăsa adesea o impresie de durată și asupra noastră, având în vedere că această culoare ochilor poate chiar influența cât de demn de încredere găsim pe cineva.

Dar, în mod surprinzător, culoarea ochilor noștri nu rămâne întotdeauna constantă de-a lungul vieții. De fapt, o gamă largă de influențe externe o pot schimba, cum ar fi rănile, infecțiile sau radiațiile solare, în timp ce la unele persoane, această schimbare are loc spontan.

Un studiu condus de Cassie Ludwig, medic oftalmolog la Byers Eye Institute de la Universitatea Stanford, a urmărit 148 de bebeluși născuți la Spitalul de Copii Lucile Packard din California, înregistrându-le culoarea irisului la naștere. Aproape două treimi dintre bebeluși s-au născut cu ochi căprui și o cincime cu ochi albaștri.

Doi ani mai târziu, Ludwig și colegii ei au descoperit că din cei 40 de bebeluși cu ochi albaștri din studiu, 11 aveau ochi căprui până la vârsta de doi ani, trei aveau o nuanță mai deschisă și doi aveau verzi. Dintre cei 77 de nou-născuți cu ochi căprui, aproape toți, 73, aveau încă ochi căprui la vârsta de doi ani. Se pare, așadar, că ochii albaștri sunt mult mai probabil să se schimbe decât ochii căprui în primele etape ale vieții noastre.

Un indiciu constă în faptul că atunci când ochii bebelușilor și-au schimbat culoarea, ei au avut tendința să devină mai întunecați, nu mai deschiși. În studiul lui Ludwig, o treime din ochii bebelușilor și-au schimbat culoarea în primii doi ani, cea mai frecventă schimbare fiind ochii care devin mai închiși. Doar cinci dintre cei 148 de copii din studiu au avut ochi care s-au deschis la culoare odată cu vârsta. Tendința spre întunecare se poate datora acumulării unui pigment protector în iris.

Motivul pentru care culoarea ochilor se schimbă

O astfel de schimbare de culoare relativ comună și sănătoasă se limitează în principal la copilăria timpurie. Într-un alt studiu din SUA, care a urmărit peste 1.300 de gemeni de la copilărie până la vârsta adultă, culoarea ochilor a încetat să se mai schimbe de obicei până la vârsta de șase ani, deși în unele cazuri, aceasta a continuat să se schimbe pe parcursul adolescenței și la maturitate. Printre gemenii non-identici, culoarea ochilor a avut mai multe șanse să difere mai târziu în viață decât printre gemenii identici.

După ce a devenit curios despre fenomenul schimbării culorii ochilor, David Mackey, profesor de oftalmologie la Institutul Lions Eye de la Universitatea din Australia de Vest,  a descoperit că aceste două studii erau mai mult sau mai puțin toate cercetările care au fost făcute asupra schimbării culorii ochilor în copilărie.

În mod anecdotic, el a descoperit că nu era neobișnuit ca părinții să se aștepte ca ochii bebelușilor lor să își schimbe culoarea. Deși datele sunt limitate și au fost efectuate doar într-o singură țară, SUA, schimbările în culoarea ochilor par să fie cele mai frecvente în rândul persoanelor din Europa de Nord, din Insulele Pacificului sau de rasă mixtă.

Nivelurile mai ridicate de melanină pot avea o funcție benefică în lumina intensă a soarelui, ca și în piele, pigmentul oferă protecție împotriva daunelor solare. La irișii cu puțină melanină, culoarea albastră provine din modul în care fibrele de colagen din spatele irisului împrăștie lumina, în același mod în care cerul apare albastru din cauza modului în care lumina este împrăștiată în atmosferă.

Deși multe dintre modificările culorii ochilor sunt inofensive, ele pot fi, de asemenea, legate de ceva mai grav cum ar fi rănirea, infecția sau deteriorarea solară. Cu toate acestea, este posibil ca rănirea să modifice culoarea irisului, spune Mackey.

Uneori, o schimbare a culorii ochilor nu afectează întregul iris, ci determină doar apariția de pete mici. Apariția unor pete palide cunoscute sub numele de pete Brushfield pot apărea în irisul persoanelor cu sindrom Down, în timp ce petele maro numite noduli Lisch sunt un semn comun al stării genetice neurofibromatoză de tip 1, relatează BBC.