03 iun. 2022 | 08:00

Cum convingi copiii români să studieze agricultură: ”Roșiile și laptele nu vin de pe Facebook”

ACTUALITATE
Cum convingi copiii români să studieze agricultură: ”Roșiile și laptele nu vin de pe Facebook”

România se confruntă cu cea mai mare criză de personal din ultimele decenii, iar o parte din problemă pleacă de la faptul că nu mai avem meseriași în domenii de foarte mare interes, precum agricultură, construcții, instalații și nu numai. Cel puțin pe partea de agricultură, însă, există un plan.

Adrian Chesnoiu este ministrul Agriculturii și, în această săptămână, a fost prezent la aniversarea a 170 de ani de la înființarea Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București (USAMV). În acel context, printre altele, a vorbit despre parteneriatul cu Ministerul Educației pentru a încuraja studierea agriculturii atât în școala gimnazială, cât și la liceele cu profil agricol. În final, scopul este de a genera oameni cu dragoste pentru această nobilă activitate care să ajungă la facultate și să devină specialiști capabili să pună umărul la construcția și dezvoltarea unei agriculturi moderne și performante în România.

Tinerii români, încurajați să îmbrățișeze agricultura

„Dragostea față de pământ și față de această nobilă activitate – agricultura – trebuie însămânțată în inimile copiilor noștri încă de mici. Cred că e foarte important să ne uităm și către perioada de educație gimnazială a tinerelor generații. Poate că mulți dintre copiii noștri consideră că roșiile excepționale pe care România le are, ardeii, castraveții, laptele, brânza, vin pe Facebook, printr-un telefonaș. Lucrul acesta știm cu toții că nu este posibil și trebuie să le răsădim dragostea față de pământ și de activitatea agricolă și asta o putem face, evident, doar prin educație”, a explicat ministrul Agriculturii.

În același context, oficialul a insistat pe faptul că investițiile în agricultura din România se justifică din plin, având în vedere „potențialul agricol al țării noastre”. Chesnoiu a insistat pe faptul că există un potențial ”excepțional și poate fi dus mai departe doar prin oameni educați, raportați la toate provocările viitorului și pregătiți să răspundă prin cunoaștere acestor provocări„.

„Evident că este o situație cu care ne confruntăm, care va lăsa urme adânci în ceea ce se întâmplă, dar agricultura României, industria alimentară, toate sectoarele de activitate din agricultură beneficiază de produsul dumneavoastră. Nu este din punctul meu de vedere însă suficient. (…) Există această perioadă în care ne punem tot felul de întrebări, dacă lumea va trece într-adevăr printr-o criză alimentară, deși cred că în România putem vorbi mai mult de un risc potențial al unei crize economice – populația să nu-și poată permite cumpărarea anumitor alimente – în niciun caz de penurie de alimente, pentru că nu există perturbări majore în aprovizionarea cu alimente a populației. Dar fac aceasta mențiune pentru că traversăm, în schimb, o perioadă dificilă”, a concluzionat ministrul.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele