Cu cât se mărește impozitul pe proprietate, casă, apartament din 2023: exemple practice, cât te costă locuința

Cu cât se mărește impozitul pe proprietate, casă, apartament din 2023: exemple practice, cât te costă locuința

Autoritățile române se dau peste cap pentru a suplimenta bugetele locale ale localităților din România, iar cea mai bună și eficientă soluție este sporirea impozitelor. În acest sens, un nou proiect legislativ va amplifica semnificativ valoarea anuală pe care o plătesc proprietarii de locuințe din fiecare colț al țării.

Dacă un nou proiect aflat în dezbatere la Senat în această perioadă va fi legiferat, impozitele pe proprietăți în România vor crește cu aproximativ 50%. Pe marginea acestui subiect, s-au făcut numeroase analize în ultimele săptămâni, dar una dintre cele mai interesante, cu exemple practice a fost publicată pe site-ul propriu de Adrian Vascu, partener senior la Veridio și fost președinte ANEVAR.

Ce se întâmplă cu impozitele românilor la locuințe

Dincolo de partea teoretică a ecuației și de faptul că noile impozite vor varia de la o localitate la alta, există câteva exemple care s-ar putea să te ajute să-ți formezi o opinie vizavi de ce urmează să se întâmple cu taxele și impozitele pe care le vei plăti din 2023.

Dacă luăm ca exemplu un apartament din București din zona A, la etajul trei, situat într-o construcție din 1950 cu o suprafață utilă de 99,71 mp, valoarea sa impozabilă la 31 decembrie 2021 era de 204.878 lei. Impozitul anual pe acea valoare, în prezent, este de 204 lei. Din păcate, conform noului proiect legislativ, valoarea impozabilă sare la 307.317 lei. Cu o cotă de impozitare păstrată la 0,1%, impozitul sare cu 50% până la 307 lei.

Al doilea exemplu se petrece în Cluj Napoca și gravitează în jurul unei case cu o suprafață desfășurată de 295 metri pătrați cu o curte de 800 metri pătrați, în zona C. Valoarea impozabilă la 31 decembrie 2021 era de 479.000 de lei, cu un impozit anual de 958 de lei. Noua valoarea impozabilă, dacă se adoptă modificările legislației fiscale, menține cota de impozitare fiscală la 0,2% pentru un impozit anual din 2023 de 1437 de lei, creșterea fiind, de asemenea, de aproximativ 50%.

Cu alte cuvinte, te poți aștepta să plătești anul viitor cu aproximativ 50% mai mult și în cazul impozitului la casă, nu doar pe pâine, cartofi, carburant sau energie electrică și termică.