09 aug. 2022 | 14:55

Companiile au început să înțeleagă că nu e de joacă: cum au început să se apere de hackeri

ACTUALITATE
Companiile au început să înțeleagă că nu e de joacă: cum au început să se apere de hackeri

Dacă, până acum, companiile nu înțelegeau neaparat riscurile la care sunt supuse atunci când sunt „vizitate” de hackeri, lucrul acesta pare să se fi schimbat.

Vorbea aia: când te frigi cu ciorbă, sufli și în iaurt. Și cum nu puține sunt companiile care au suferit de urma atacurilor cibernetice întreprinse de hackeri, din ce în ce mai multe dintre acestea au început să ia măsuri, pe sistemul: „în oala acoperită nu pică praf”.

Cum se protejează companii de hackeri

Mai bine de 60% dintre companiile din România au declarat că au intenția de a face investiții masive pentru a fi mai bine protejate, pe viitor, de un eventual atac venit de la diverși hackeri. Acest procent vrea să investească în noi soluții, de vreme de 28% dintre companii se axează, mai de grabă, pe îmbunătățirea a ceea ce au deja.

Sondajul Tax & Cyber, responsabil pentru cifrele de mai sus, estimează, de asemenea, că aproximativ 90% dintre companiile românești au fost vizate de atacuri cibernetice ceea ce, în mod evident, le-a perturbat activitatea.

Conform sursei citate anterior, din punct de vedere al organizării funcţiei fiscale, 67% dintre respondenţi au menţionat că este organizată intern, mai exact ca departament sau echipă specializată, de vreme ce 38% dintre cei care au răspuns sondajului cred că toate datele sunt vulnerabile în cazul unui atac informatic, ceilalți participanți la sondaj fiind preocupaţi cel mai mult de datele financiare, aici fiind incluse și cele fiscale ca mai apoi cele comerciale. Pe un ultim loc s-a situat și îngrijorarea cu privire la furtul de date personale ale angajaților, informează economica.net.

Trebuie menționat că acest sondaj a fost realizat pe companii ce dețin, în acest moment, mai bine de 100 de angajați, un procent de 77% având o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Este lesne de înțeles că aceste companii vor fi îndeosebi vizate de atacuri de la hackeri, interesul infractorilor din acest sector fiind mult mai mare pentru cele cu profit.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele