30 aug. 2022 | 12:35

Codul Rutier 2022 – greșeala din trafic care îți aduce amenzi de până la 1160 de lei, chiar dacă nu ești șofer

ACTUALITATE
Codul Rutier 2022 - greșeala din trafic care îți aduce amenzi de până la 1160 de lei, chiar dacă nu ești șofer

Cât de severe sunt sancțiunile pentru mersul pe bicicletă sau scuter dacă ai băut sau ai luat alte substanțe?

Cu siguranță nu la fel de gravă precum conducerea unui autovehicul în această stare, dar chiar și așa, amenda nu poate sau nu trebuie ignorată, întrucât cel amendat „scapă” în cel mai bun caz și ajunge să plătească măcar câteva sute de lei.

În Codul rutier, adică OUG nr. 195/2002, este expres sancționată drept contravenție, la art. 101, „nerespectarea de către conducătorul unei biciclete sau trotinete electrice a interdicției privind circulația sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora”.

Amenda pentru această faptă este între 870 și 1.160 de lei. De asemenea, sancțiunea prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni pentru care se acordă între 6 și 8 puncte-amendă.

Dacă o plătește în 15 zile, adică în cel mai fericit caz, contravenientul scapă cu 435 de lei amendă, adică jumătate din minimul legal.

Lege ciudată

Spre deosebire de conducerea unui autovehicul, aici nu vom vorbi de o faptă penală nici chiar dacă cel care s-a urcat pe bicicletă sau trotinetă era în avansată stare de ebrietate, ceea ce este un nonsens deoarece poți să provoci un accident soldat cu victime indiferent dacă ești în mașină sau pe două roți sau altfel spus poți ajunge chiar tu victimă.

În Codul penal, la incriminarea faptelor de conducere sub influența alcoolului sau altor substanțe se menționează vehiculele pentru care ai nevoie de permis de conducere. Cum nu ai nevoie de permis nici pentru trotinetă, nici pentru bicicletă, aceste fapte nu pot intra sub umbrela acelor infracțiuni de la art. 336/337 din Codul penal, conform celor de la avocatnet.ro. Prin urmare, nu există un risc penal dacă cineva se urcă beat sau drogat pe bicicletă ori trotinetă.

Dar discuția e cu totul alta dacă respectiva persoană, să zicem, accidentează pe cineva și are loc o vătămare – aici, dosarul penal e „o certitudine”.