27 apr. 2022 | 16:19

Cod roșu de alertă teroristă la Tiraspol. Tensiunile cresc în Transnistria

ULTIMA ORĂ
Cod roșu de alertă teroristă la Tiraspol. Tensiunile cresc în Transnistria

Tensiuniile ating cote alarmante în Transnistria. În Tiraspol a fost instituită alertă teroristă după ce presa locală a vorbit despre focuri de armă care s-au auzit în zona unui depozit de muniţii de la Cobasna.

La primele orei ale dimineții nimeni nu a confirmat acțiunea, însă spre jumătatea zilei Chișinăul a confirmat faptul că mai multe focuri de armă au fost în regiunea frontierei dintre Ucraina şi regiunea separatistă Transnistria, dar nu pe teritoriul zonei separatiste.

Alertă de gradul 0 în Transnistria. Tensiunile sunt la cote înalte

Nu este singurul incident alarmant care a avut loc în ultimele zile. Lungul șir al acestora face ca situația din regiunea separatistă a Republicii Moldova să fie din ce în ce mai complicată. Acuzațiile sunt de o parte și de cealalata a baricadei.

Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate, iar în urma şedinţei preşedintele a declarat că în spatele atacurilor de la Tiraspol ar fi forţe din interiorul Transnistriei care au interesul să destabilizeze situaţia.

”Am convocat Consiliul Suprem de Securitate pe tema incidentelor din Transnistria. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore în regiunea transistreană este o escaladare a tensiunilor. Vă amintesc că timp de mai multe săptămâni în regiune au fost mai multe alerte cu bombe în școli și instituții medicale.

Au urmat exploziile de ieri, incidentul de pe aerodromul din Tiraspol și explozia de la nodul de comunicații. Analizele noastre, la acestă oră, arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova. Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă în continuare asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

Trebuie să fim calmi, să ne informăm doar din surse sigure și să evităm distribuirea de informații publice. Solicităm instituțiilor media, formatorilor de opinie să se comporte cu maximă responsabilitate, să distribuie doar informații verificate. Aceste tensiuni se întâmplă pe teritoriul necontrolat de facto al Republica Moldova, dar acest teritoriu este al Republica Moldova. Din informațiile noastre, intențiile de escaladare pornesc de la forțe pro-război din interiorul Transnistriei. Acesta este și un mesaj la calm – monitorizăm situația și vom informa cetățenii de câte ori considerăm că există un risc.””, a spus Maia Sandu.