Cioc-cioc: criza economică ne bate la ușă. Dacă nu-i deschidem, va intra pe geam

Cioc-cioc: criza economică ne bate la ușă. Dacă nu-i deschidem, va intra pe geam

Recesiunea e iminentă în Europa, în această iarnă. Oficialii de la vârful comunității europene încep să spună lucrurilor pe nume, cu speranța că ne vor putea pregăti, măcar psihologic, pentru momentele dificile ce se anunță.

O recesiune înseamnă, în termeni de specialitate traduși pe înțelesul nostru, al tuturor, o criză economică mai mică, dar aduce provocări imense pentru cetățeni, dar și pentru economiile naționale, în general.

Se caracterizează preponderent printr-o încetinire sau chiar stagnare sau declin economic, de asemenea e recunoscută pentru că aduce cu ea și șomaj. Ce poate fi mai rău de atât?!

Ei bine, asta urmează să se întâmple în Europa, cel puțin așa ne avertizează comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.

Iarna ne aruncă într-o recesiune adâncă

„Vom avea o recesiune în această iarnă”, a spus, luni, înaltul demnitar european, la Bruxelles.

Cea mai acută problemă o reprezintă, după cum bine știm deja, criza energetică. De luni de zile, pe fondul războiului din Ucraina, piața de energie se cutremură. Europa a încercat să oprească finanțarea mașinăriei de război a lui Vladimir Putin, impunând mai multe seturi de sancțiuni economice Rusiei.

Cu toate acestea, agresiunile violente asupra țării vecine continuă să facă ravagii, în pofida faptului că țările comunității europene au deblocat măsuri fără precedent împotriva Rusiei.

Cea mai recentă decizie de acest tip a intrat în vigoare chiar luni, pe 5 decembrie. Este vorba despre embargoul asupra petrolului din Rusia. Cu toate că europenii speră ca decizia să taie finanțe consistente ale Rusiei și, deci, poate să contribuie la încetarea războiului, Vladimir Putin a declarat că nu va fi afectat de aceste mișcări europene.

Pe de altă parte, semne de întrebare planează asupra modului în care vom avea noi, ca europeni, de suferit de pe urma embargoului impus petrolului din Rusia. Deși oficialii români declară că țara noastră a găsit surse alternative pentru a face rost de petrol, în alte țări mult mai dependente de Moscova pot apărea probleme legate de aprovizionare, deși liderii europeni dau asigurări că se vor depune toate măsurile necesare, astfel încât să nu se ajungă acolo.

Probabil că doar timpul ne va arăta, cu adevărat, ce se va întâmpla și cât de grav vom fi afectați de toate aceste crize în cascadă.