China, noi amenințări pentru SUA, dacă Nancy Pelosi ajunge în Taiwan. „Vor plăti prețul”

China, noi amenințări pentru SUA, dacă Nancy Pelosi ajunge în Taiwan. „Vor plăti prețul”

China a avertizat marți, 2 august, că Statele Unite vor „plăti prețul” dacă președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul, în contextul în care tensiunile dintre Beijing și Washington sunt în creștere.

Noi amenințări din partea Chinei către SUA

„Partea americană va purta responsabilitatea și va plăti prețul pentru subminarea intereselor suverane de securitate ale Chinei”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Hua Chunying, în cadrul unei conferințe de presă obișnuite.

Nancy Pelosi a sosit marți la Kuala Lumpur, a doua oprire a unui turneu asiatic care ar putea include o vizită în Taiwan. China consideră Taiwanul ca fiind teritoriul său și a indicat prin avertismente repetate că ar considera o astfel de vizită drept o provocare majoră.

După Singapore și Malaezia, itinerariul lui Pelosi include opriri în Coreea de Sud și Japonia – dar perspectiva unei călătorii în Taiwan a dominat atenția. În timp ce se înțelege că administrația președintelui Joe Biden se opune unei escale în Taiwan, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că Pelosi are dreptul de a merge unde dorește.

„Președinta are dreptul de a vizita Taiwanul„, a declarat el reporterilor. „Nu există niciun motiv pentru ca Beijingul să transforme o potențială vizită în concordanță cu politicile americane de lungă durată într-un fel de criză”.

China ar pregăti provocări militare

Kirby a citat informații potrivit cărora China pregătește posibile provocări militare care ar putea include lansarea de rachete în strâmtoarea Taiwan sau incursiuni „pe scară largă” în spațiul aerian taiwanez. El a spus că Pelosi călătorea cu un avion militar și că, deși Washingtonul nu se teme de un atac direct, „crește miza unui calcul greșit”.

Kirby a reiterat, totuși, că politica SUA a rămas neschimbată față de Taiwan. Aceasta înseamnă sprijin pentru guvernul său autonom, recunoscând în același timp diplomatic Beijingul în detrimentul Taipei și opunându-se unei declarații formale de independență a Taiwanului sau unei preluări în forță de către China.