China a oprit exercițiile militare, nu și Taiwan. Planul propus de chinezi a revoltat insula

China a oprit exercițiile militare, nu și Taiwan. Planul propus de chinezi a revoltat insula

Exercițiile militare chineze în jurul insulei Taiwan au început, potrivit presei de stat de la Beijing. La prânz, ora locală, postul de stat CCTV a spus: „De la ora 12:00 până la ora 12:00 [04:00 GMT], 7 august, Armata Populară desfășoară un important exercițiu de antrenament militar și a organizat foc real. În timpul acestor exerciții de luptă efective, au fost selectate șase zone majore din jurul insulei. În această perioadă, toate navele și avioanele nu ar trebui să intre în zonele maritime și în spațiul aerian relevante”.

Exerciții militare în jurul Taiwanului

Update 11 august, ora 12.06. Taiwan respinge planul o ţară, două sisteme propus de Beijing, a anunțat Ministerul de Externe al insulei autoguvernate. Doar populaţia îşi poate decide viitorul, a afirmat purtătoarea de cuvânt a MAE taiwanez, Joanne Ou.

China se foloseşte de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, la Taipei ca „scuză pentru a crea o nouă normalitate de a intimida populaţia Taiwanului”, a susținut Ou.

Armata taiwaneză a efectuat, joi, un nou exerciţiu militar cu muniţie reală, după ce Beijing a încheiat operațiunea în jurul insulei. Manevrele în comitatul Pingtung (sud) au început la 8.30 (0.30 GMT) şi au durat o oră, potrivit purtătorului de cuvânt al Corpului 8 al armatei, Lou Woei-jye.

Update 10 august, ora 15.34. China susține că a încheiat „cu succes” exerciţiile militare din jurul Taiwanului. Potrivit Armatei de Eliberare a Poporului, prin aceste operaţiuni şi-a „testat eficient” capacitatea de luptă. Însă, instruirea militară şi alte pregătiri de război vor continua, a transmis Beijing.

Update 10 august, ora 12.45. Mai multe nave ale marinei chineze au rămas active, miercuri dimineaţă, în largul coastelor de est şi de vest ale Taiwanului, în semn de protest față de vizita lui Nancy Pelosi la Taipei.

Aproximativ 20 de ambarcațiuni ale marinei chineze şi taiwaneze continuă să stea aproape de linia mediană a Strâmtorii Taiwan, un tampon neoficial ce separă cele două părţi. Alte câteva nave ale Beijingului efectuează misiuni în largul coastei de est a Taiwanului.

Update 9 august, ora 08.42. Armata taiwaneză a început, marţi, un exerciţiu de artilerie cu muniţie reală, simulând apărarea insulei împotriva unui atac al Chinei, în urma manevrelor militare extinse de Beijing.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Corpului 8 de armată din Taiwan, Lou Woei-jye, operațiunile au început în comitatul Pingtung (sud), la scurt timp după ora 00.40 GMT, cu tiruri de rachete luminoase şi de artilerie. Exerciţiul se va încheia în jurul orei 01.30 GMT, a precizat oficialul militar.

Update 8 august, ora 14.15. Taiwanul anunță că va organiza exerciţii militare cu muniţie reală, simulând apărarea insulei împotriva unei invazii chineze, au transmis responsabili locali, în timp ce Beijingul efectuează noi operațiuni în jurul insulei.

„Ne vom antrena pentru a contracara atacurile inamice simulate asupra Taiwanului”, a precizat purtătorul de cuvânt al corpului 8 al armatei, Lou Woei-jye.

Exercițiile militare vor avea loc marţi şi joi, în regiunea Pingtung din extremitatea sudică, a declarat armata taiwaneză. La simulare vor participa câteva sute de soldaţi şi aproximativ 40 de obuziere.

Update 8 august, ora 10.07. Armata chineză a transmis, în pofida apelurilor din partea Occidentului, că îşi va continua exerciţiile militare în apropiere de Taiwan, în semn de protest faţă de vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA, Nancy Pelosi. Operațiunea trebuia să se încheie duminică, 7 august, la mijlocul zilei (04:00 GMT).

„Armata Populară de Eliberare (…) continuă să desfăşoare exerciţii practice interarme în spaţiul maritim şi aerian din jurul Taiwanului, concentrându-se pe operaţiuni comune antisubmarin şi de asalt pe mare”, a anunțat Comandamentul din teatrul de operaţiuni Est.

Update 5 august, ora 13.32. Pe lângă faptul că a anunțat sancțiuni împotriva lui Nancy Pelosi, în urma vizitei sale în Taiwan, Ministerul de Externe al Chinei retrage cooperarea comună cu SUA pe o serie de probleme climatice, militare, siguranță maritimă. Dialogul despre imigrație și politicile antidrog vor înceta.

Update 5 august, ora 10.37. Meng Xiangqing, profesor la Universitatea Națională de Apărare din China, afiliată la armata țării, a vorbit cu postul de stat CCTV, lăudând acuratețea exercițiilor militare din jurul Taiwanului. Potrivit acestuia, exercițiile noastre au inclus teste cu muniție reală și a fost prima dată când au traversat insula Taiwan. El a adăugat că au trecut printr-un spațiu aerian în care rachetele Patriot – un sistem de rachete sol-aer extrem de mobil – sunt desfășurate dens. Operațiunea a fost cea mai apropiată de insulă, fiind și prima dată când s-a înființat un poligon de tragere la est de Taiwan, a spus Meng.

Agenția de presă chineză Xinhua a raportat că armata „a folosit peste 100 de avioane de război, inclusiv luptători și bombardiere” în timpul exercițiilor, precum și „peste 10 distrugătoare și fregate”.

O sursă din Taiwan a relatat că „aproximativ 10 nave ale marinei chineze au traversat linia mediană și au rămas în zonă vineri dimineață, iar aproximativ 20 de avioane militare chineze au trecut, pentru scurt timp, de linia mediană”.

Până în prezent, nu a existat nicio confirmare oficială din partea Ministerului Apărării din Taiwan cu privire la numărul de incursiuni.

Update 4 august, ora 17.13. Cel puţin cinci rachete lansate de China în cadrul exerciţiilor militare au căzut în zona economică exclusivă a Japoniei, transmite Ministerul nipon al Apărării. Guvernul de la Tokyo susține că a trimis o notă de protest Beijingului prin care cere oprirea imediată a manevrelor militare din jurul Taiwanului.

„Faptul că au căzut rachete în apele noastre, în zona economică exclusivă, reprezintă o problemă gravă care vizează securitatea noastră şi siguranţa cetăţenilor. Acţiunile Chinei au impact grav asupra păcii şi stabilităţii regionale şi asupra comunităţii internaţionale”, a avertizat Takeyoshi Mori, adjunct al ministrului nipon de Externe.

Update 4 august, ora 12.42. Ministerul Apărării din Taiwan confirmă că rachetele chineze au fost lansate lângă Matsu. Dispozitivele balistice din seria Dongfeng au fost trase în apele din jurul coastelor de nord-est și sud-vest ale insulei.

Știrea inițială: Cele șase zone înconjoară insula și, ocazional, se suprapun cu apele teritoriale taiwaneze. Unele sunt, de asemenea, foarte aproape de porturi cheie, iar autoritățile de la Taipei au acuzat Beijingul că a condus efectiv o blocadă.

„Comandamentul Teatrului de Est al Armatei Poporului Chinez a desfășurat, joi, exerciții militare la scară largă și activități de antrenament, inclusiv exerciții cu foc real în jurul insulei Taiwan”, au scris jurnaliștii chinezi.

Reacția Taiwanului după manevrele Beijingului

Armata taiwaneză a anunțat că „se pregătește pentru război fără să caute război”, după ce armata chineză a început operațiunile fără precedent, aproape de țărmurile Taiwanului, ca reacție la vizita lui Nancy Pelosi pe insulă. Potrivit Ministerului Apărării din Taiwan, forțele sale armate „operează ca de obicei” și monitorizează împrejurimile. „Nu căutăm nicio escaladare, dar nu renunțăm când vine vorba de securitatea și suveranitatea noastră”.

Operațiune în șase zone din jurul insulei

Exercițiile militare ale Chinei înconjoară Taiwanul, cu avertismente pentru toate navele și avioanele să evite cele șase zone. Unele dintre ele se suprapun cu apele teritoriale taiwaneze și se află în apropiere de porturi maritime cheie. Ministerul Apărării a acuzat Beijingul că, de fapt, a montat o blocadă.

Un oficial taiwanew a spus că aproximativ 10 ambarcațiuni ale marinei chineze au trecut, pentru scurt timp, de linia mediană care desparte apele teritoriale chineze și taiwaneze – înainte de a fi „alungate” de navele insulei. „Au intrat pe furiș și au fost alungați de noi”, au precizat acesta.

Rachete depistate lângă insulele Matsu

Totodată, mai multe aeronave ale forțelor aeriene chineze au traversat linia mediană de mai multe ori, forțând Taipeiul să implementeze sisteme de rachete pentru a le urmări mișcarea.

Între timp, Taiwan spune că două rachete chineze au fost lansate lângă insulele Matsu, în jurul orei 14:00 (ora locală). Dispozitivele au fost văzute îndreptându-se în direcția zonelor de foraj anunțate anterior de Beijing.