09 nov. 2022 | 08:34

Cea mai nouă lovitură pentru HoReCa, restaurante, baruri: se impozitează bacșișul, apare pe notă

ACTUALITATE
Cea mai nouă lovitură pentru HoReCa, restaurante, baruri: se impozitează bacșișul, apare pe notă

După numeroase speculații pe marginea subiectului și eforturi întinse pe mai mulți ani, fiscalizare bacșișului din domeniul HoReCa a devenit inevitabil. Partea bună este că-l vei vedea pe notă și-l vei plăti cu cardul. Partea proastă este că nu vor mai ajunge toți banii la ospătar, barman, bucătar, pentru că se impozitează.

Comisia de Buget Finanțe din cadrul Camerei Deputaților a acordat un aviz pozitiv unui proiect de lege mai vechi referitor la includerea bacșișului pe nota de plată și impozitarea sa. Principalul argument în acest sens ține de faptul că există numeroase țări din Europa în care se întâmplă asta și, de fapt, vorbim doar de o aliniere la o practică des întâlnită. Valoarea standard de bacșiș la care s-au gândit deputații este de 10%, dar în varianta implementată, sunt șanse mari ca valoare reală să poată fi ajustată în funcție de dorința și posibilitățile clientului.

bacșiș

Bacșișul din România, fiscalizat: cât plătești impozit

În teorie, în România există de mult timp posibilitatea includerii bacșișului pe nota de plată. Mai multe localuri din București au îmbrățișat deja practica respectivă. Din ce spun deputații, ideea introducerii unei obligativități legislative în acest sens vine de la reprezentanții industriei HoReCa.

„Comisia de Buget Finanțe din Camera Deputaților a identificat alături de reprezentanții industriei HoReCa și departamentul de politică fiscală din Ministerul Finanțelor o soluție optimă de reglementare a unui fenomen specific si general acceptat în acest domeniu – acordarea și respectiv încasarea în mod curent a bacșișului. Documentarea făcută pentru acest proiect legislativ a luat in considerare si bunele practici care sunt deja aplicate de mai multe state ale UE dar si de SUA.

Astfel, am propus un sistem simplu și transparent, pentru ca aceste venituri, încasate dintotdeauna în mod curent în unitățile de alimentație publică și distribuite apoi netransparent angajaților, să aibă o trasabilitate benefică pentru toate părțile implicate dar și o fiscalizare rezonabilă”, arată președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci – liberalul Bogdan Huțucă. Proiectul de lege prevede un impozit unic de 10%.

Practic, de la începutul anului viitor, bacșișul va deveni o sursă de suplimentare a venitului pentru autoritățile române.

„Mecanismul de plată, încasare și distribuire către angajați este extrem de simplu. Clientul alege valoarea bacșișului pe care vrea să-l plătească și indică pe nota de plată fie suma procentuală fie suma absolută. Suma urmează a fi trecută distinct pe bonul fiscal eliberat de operatorul economic prestator al serviciului. Acesta din urma asigură distribuirea integrală a bacșișurilor adunate către angajați, iar la data plății reține impozitul de 10% si îl virează la bugetul de stat.

Deci, angajatul nu va fi obligat să facă nimic în plus fata de momentul actual, doar sa înmâneze clientului nota de plată. Proiectul de lege, așa cum a fost adoptat de comisie, stabilește în mod explicit atât modul de înregistrare contabilă cât și tratamentul fiscal al sumelor ce reprezintă bacșișul, atât la cel care îl plătește, în cazul în care acesta este o persoana juridică dar si la operatorul economic ce îl încasează. Aceste precizări exprese ale legii asigură predictibilitate și evită interpretările diferite in aplicare”, spune liberalul Bogdan Huțucă.

O concluzie pe marginea subiectului, conform Economica.net, a venit de la președintele Comisiei de Buget, Finanțe, Bănci, care a menționat că bacșișul poate fi plătit atât cu numerar, cât și cu card. „În ultimii ani s-a extins plata cu cardul în detrimentul plății în numerar. Tocmai de aceea, oferim posibilitatea ca bacșișul să fie plătit de clienți și atunci când plătesc cu cardul și atunci când plătesc în numerar. Dacă clientul este o entitate juridică, atunci el poate înregistra bacșișul ca și cheltuială de protocol, deductibila in limitele prevăzute de Codul fiscal pentru cheltuielile de acest tip”, explică Huțucă.
La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele