03 feb. 2022 | 22:09

Ce taxe se mai gândește UE să impună? Discuții de ultimă oră

ACTUALITATE
Ce taxe se mai gândește UE să impună? Discuții de ultimă oră

Înalții oficiali ai Uniunii Europene au în plan impunerea de noi taxe. Este vorba despre taxarea mai semnificativă a energiei din combustibili fosili.

Uniunea Europeană și-a asumat obiective climatice extrem de ambițioase, ceea ce reprezintă un semnal pozitiv pentru politicile guvernamentale, doar că undeva apare o fractură de logică. Mai exact, în timp ce instituțiile UE militează pentru o viață cât mai verde, statele membre taxează mult prea slab energia din combustibili fosili, prin urmare nu o descurajează, deși UE, la nivel declarativ exact despre acest lucru vorbește.

„Subvențiile pentru energia din surse regenerabile au crescut aproape de patru ori în perioada 2008-2019, dar, pe de altă parte, subvențiile pentru combustibilii fosili au rămas relativ stabile în ultimul deceniu, în pofida angajamentelor asumate de Comisia Europeană și de unele state membre de a le elimina treptat”, subliniază Curtea de Conturi Europeană.

În opinia specialiștilor în domeniu, eliminarea treptată a subvențiilor pentru combustibilii fosili până în 2025, un obiectiv la care s-au angajat UE și statele sale membre, va constitui o tranziție socială și economică dificilă.

Ce trebuie să știi despre noile propuneri de impozitare ale UE

„Impozitarea energiei, stabilirea prețului pentru emisiile de dioxid de carbon și subvențiile pentru energie sunt instrumente importante pentru atingerea obiectivelor climatice.

Principala provocare, în opinia noastră, constă în a găsi modalitățile de a consolida legăturile dintre măsurile de reglementare și cele financiare și de a combina într-un mod optim aceste două tipuri de măsuri.

Prin analiza noastră, dorim să contribuim la discuția pe tema prețurilor la energie și a schimbărilor climatice și, în special, la viitoarea dezbatere privind propunerea de revizuire a Directivei privind impozitarea energiei”, a declarat Viorel Ștefan, membrul Curții de Conturi Europene responsabil de acest document de analiză.

Totodată, specialiștii recomandă autorităților să adopte și măsuri care să sprijine noile reforme fiscale de acest tip. Li se sugerează decidenților să recurgă la reducerea altor taxe și aplicarea unor măsuri de redistribuire.