14 iul. 2022 | 18:32

Ce se întâmplă cu pensiile speciale, din toamnă: anunțul momentului vine chiar din gura unui ministru

ACTUALITATE
Ce se întâmplă cu pensiile speciale, din toamnă: anunțul momentului vine chiar din gura unui ministru

În decembrie anul curent este termenul limită până la care România trebuie să îndeplinească jalonul din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă privind pensiile. De asemenea, în toamnă va avea loc și renegocierea PNRR, o spune chiar ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

Practic, PNRR ne cere revizuirea pensiilor speciale, iar despre acest lucru a vorbit, foarte clar, senatorul Nicușor Cionoiu, pe pagina sa de Facebook:

“Revizuirea pensiilor speciale este un jalon în PNRR ‘Cadrul legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale’, care trebuie realizat în acest an.

Trebuie să ținem cont de faptul că este necesară reformarea sistemului de pensii, prin eliminarea acestor inechități existente și să nu uităm de situația de criză economică și financiară cu care ne confruntăm.

Nu putem construi o societate echitabilă dacă nu eliminăm aceste mari dezechilibre”.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale, în câteva luni

Interesant este că oficialii europeni au cerut includerea pensiilor militare în reforma pensiilor, fiind considerate ca făcând parte din categoria veniturilor cu regimuri „speciale”. Fix acest punct stârnește intrigi în rândul politicienilor, care au păreri diferite, unii considerând aceste pensii ca fiind speciale, alții nu.

Ministrul Boloș susține că „Dacă ne referim la jalon şi conţinutul lui este pentru pensiile speciale, dacă ne referim la legislaţia naţională, noi avem pensiile de serviciu”.

„În toate statele membre ale Uniunii Europene pentru aceste grupe de funcţionari şi personal încadrat există pensii de serviciu. Deci, nu cred că va putea interveni Comisia Europeană să determine România ca să facă într-un alt fel decât există practica în ţările membre ale Uniunii Europene. Aici e o chestiune care trebuie limpezită. (…) În momentul de faţă, colegii din ministerele de linie, pe bună dreptate, au ridicat problema aceasta a neconcordanţei între ceea ce este ca şi conţinut al jalonului, care se referă la legile speciale, şi legislaţia naţională, unde avem pensiile de serviciu sau pensiile ocupaţionale, iar din acest punct de vedere trebuie să ne lămurim cu Comisia, pentru că dacă, repet, ne raportăm la celelalte ţări membre ale Uniunii Europene, au aceste categorii de pensii de serviciu”, a menţionat Marcel Boloş.

Deci, rămâne de văzut dacă România va implementa jalonul conform PNRR sau dacă vom veni cu modificări, în urma unei negocieri. Abia apoi vom afla, concret, care e soarta pensiilor speciale și/sau militare din țara noastră.